Job Halkes
Job Halkes Binnenland 12 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Kelder Rotterdamse Arminiuskerk wordt escape room

Een escape room in een kelder van een kerk? In Rotterdam is het binnenkort mogelijk, want in oktober opent het bedrijf Sherlocked de eerste van de drie challenges in de kelder van de Arminiuskerk. De maanden erna volgt er een tweede spel en als de crowdfunding slaagt een derde in de toren van de kerk.

Voor het spel in de toren is inmiddels negentig procent binnengehaald. „Maar we moeten er nog wel aantrekken, want de crowdfundingactie loopt vrijdag af”, legt Victor van Doorn van Sherlocked uit. Wat de activiteit in de toren precies gaat inhouden, wil hij nog niet verklappen. „Maar het wordt echt heel gaaf. Op die plek kunnen we al onze fantasie kwijt. Het wordt een compleet nieuwe ervaring op real-life gamegebied.” Het is voor het bedrijf de tweede vestiging. De eerste werd een aantal jaar geleden geopend in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Onderhandelingen

De zoektocht naar de ideale locatie heeft nogal wat voeten in aarde gehad. Victor: „We hebben drie locaties bekeken en met eentje waren we al in onderhandeling, totdat mijn compagnon Timo van Schaik met de Arminiuskerk kwam. Toen we daar binnenkwamen waren we meteen verkocht. Het was nog wel spannend of we er met het kerkbestuur uit zouden komen, maar dat lukte uiteindelijk. Onze visie is dat het verhaal bij de locatie moet passen en de locatie bij het verhaal. We willen mensen betoveren en die filosofie sloeg ook aan bij het bestuur.”

Another milestone: we've reached 90% of our crowdfunding goal woohoooo!5 days left to buy a pre sale ticket at €99, so it's about time to assemble your team… Just saying 😉 Get your ticket at www.crowdaboutnow.nl/sherlocked

Posted by Sherlocked on Monday, September 11, 2017

In de kelder wordt momenteel druk geklust om alles klaar te krijgen. „De kerk is pas verbouwd en de kelder is vorig jaar pas uitgegraven. Daarbij zijn ook archeologische vondsten gedaan”, vertelt Victor. „Daar spelen wij ook op in met onze game waarin een mysterieus geheim genootschap centraal staat. Het gevoel van vrijmetselaarsschap voel je helemaal op deze plek.” Het andere spel draait om het kraken van de kluis. „En dat tussen twee doelwitten, namelijk het Boijmans Van Beuningen aan de ene kant en de bank Van Lanschot aan de andere.”

Crowdfunding

Om ook een spel in de derde kamer te organiseren is wel 27.000 euro nodig, die met behulp van crowdfunding moet worden binnengehaald. „We hebben er goede hoop op dat het lukt, al moeten we er nog wel wat voor doen.” Dat de locatie een succes gaat worden, daar twijfelt niemand aan bij Sherlocked. „In Amsterdam hebben we wat meer toeristen, hier willen we ons op locals focussen: avontuurlijke vriendengroepen en bedrijven. Gelukkig helpt de ligging ons daarbij: we zitten aan de voet van de Witte de Withstraat en dankzij een samenwerking met cocktailbar Stirr kunnen we er een mooi mystiek uitje van maken.”

Met de komst van de escape room in de Arminiuskerk telt Rotterdam nu 15 escape rooms. Volgens Victor is er nog ruimte voor meer. „De eerste mensen die begin vorige eeuw naar de bioscoop gingen vonden een trein die op de camera afreed al spannend, maar op een gegeven moment willen mensen meer. Ik zie die ontwikkeling ook bij escape rooms, daar zit nu al enorm kwaliteitsverschil in en het wordt steeds beter. Als die ontwikkeling doorzet, verwacht ik dat een avondje live gamen met je vrienden binnenkort een net zo logisch uitje is als naar de bioscoop gaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.