Job Halkes
Job Halkes Binnenland 11 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Megamaisdoolhoof opent de deuren in Bergschenhoek

Water, zonnebrand, een paar oude schoenen en een opgeladen telefoon. Wie het vier hectare grote maisdoolhof op de boerderij Het Lansingerland in Bergschenhoek wil bedwingen, moet zo zijn voorzorgsmaatregelen nemen. Want verdwalen kan snel in het gigantische doolhof, dat maandag officieel werd geopend.

https://www.facebook.com/doolhoflansingerland/posts/1294268734003926:0

„We geven de mensen een telefoonnummer mee voor het geval ze verdwalen”, legt eigenaar Peter Gille van Het Lansingerland uit. „Je kunt hier makkelijk een uur en een kwartier mee zoet zijn om doorheen te komen.” Kinderen en ouders stonden maandagmiddag al te trappelen om het maisdoolhof in te gaan. „We hebben er met zijn tweeën twee weken werk aan gehad om de paden te maken. Dat doen we aan de hand van een kaart en we werken steeds een stukje vooruit. Het is precisiewerk.”

De afgelopen twee jaar was er al een maisdoolhof, maar dit jaar is het extra groot en bijzonder. „De gemeente Lansingerland bestaat tien jaar en we hebben het logo van de gemeente erin verwerkt”, legt Peter uit. „Als je gaat landen of opstijgen van Rotterdam Airport, zie je dat goed vanuit de lucht. Maar ook met een drone is het mooi te zien.”

Iets erbij doen

Het idee voor een maildoolhof ontstond ruim twee jaar geleden bij Peter. „We openden hier een terras, maar daar wilden we iets bij. Ik zat een beetje op Google te zoeken naar iets om erbij te doen. Toen zag ik zo’n maisdoolhof en dacht: dat is wel wat voor ons. Er bleek zelfs een speciale ‘maisdoolhovenier’ te bestaan en daar kwam ik mee in contact. Hij maakt ontwerpen voor dit soort velden.” Hij hoopt op een paar duizend bezoekers. „We zijn nog open tot begin oktober. Dan wordt de mais gebruikt om koeien mee te voeren.”

De eerste bezoekers konden maandagmiddag niet wachten om naar binnen te gaan. „We vinden het wel heel erg leuk”, zegt Jasmijn, die stiekem met haar medeopvanggenootje Adriaan al even het speciale en iets beknoptere kleuterdoolhof in mag. „Ik hoop dat we hier vaker gaan spelen”, besluit Adriaan. Wie zelf het doolhof eens wil proberen, moet 4,50 euro entree betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.