Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Binnenland 6 jul 2017 / 09:48 uur

Kamperen op heilig gras of dakterras in Amsterdam

Ook klaar met de reguliere campings? Probeer je tentje dan eens op te slaan op een drijvende tuin in Noord of op de grasmat van het Olympisch Stadion. Tijdens Camp the Night Amsterdam krijgt kamperen een heel andere dimensie. „Hoe meer ANWB-sterren een camping heeft, hoe meer rillingen ik krijg.”

Weg met traditioneel!

Hugo van Donselaar, initiatiefnemer van het pop-upkampeerevenement dat in de nacht van 12 op 13 augustus plaatsvindt, is klaar met toiletgebouwen en animatieteams. Hoeveel leuker is het om te slapen onder de sterrenhemel op een dakterras of in iemands achtertuin?

Het kersverse kampeerplatform Campspace, opgericht door vier ondernemende mannen, wil de ’Airbnb’ van het kamperen worden. Hoe ze daarbij komen? „Mijn collega Alexander en zijn vriendin reden met een camper door Australië en op een gegeven moment waren ze de massale kampeerplekken helemaal zat”, vertelt Van Donselaar. En hierdoor ontstond een gewaagd idee: Waarom gaan we niet bij iemand in de achtertuin staan? „Hij heeft bij een huis aangebeld en het gewoon gevraagd. Deze persoon vond het zo tof dat hij het mooiste plekje voor de mooiste zonsopgang aanwees.”

Dus waarom zouden niet meer mensen het tof vinden om hun achtertuin, dakterras, oprit of privéstrand te verhuren?, dacht hij bij thuiskomst. En hij bleek gelijk te hebben. De mannen begonnen letterlijk de wereld af te bellen samen met vier internationale studenten uit Leiden en kregen zo duizenden aanmeldingen binnen van mensen die een bijzondere kampeerplek in de aanbieding hadden.

„We hebben daaruit de tweehonderd tofste geselecteerd. Want meteen vijfduizend plekken op ons kampeerplatform zetten, kunnen we denk ik niet aan. We kregen ook veel aanmeldingen voor het slapen in een yurt of boomhut. Die hebben we niet meegenomen, want dat zijn al toffe plekken. Wij willen verder gaan. Onze droom is dat slapen in een yurt suf wordt, omdat het megatof is om in een achtertuin te slapen. De yurt moet het nieuwe suf worden.”

Camp the Night Amsterdam moet dit vuurtje aanwakkeren. Het moet de opening worden van het allereerste ‘kampeerseizoen 2.0’. Deze eerste editie kan er op vier speciale plekken overnacht worden. Zoals op het dakterras van NEST, boven hotel Casa Amsterdam. Hier lig je in kartonnen tent met uitzicht over de stad. „Hoe gaaf is dat”, zegt Van Donselaar. „Ik zat daar een keer en zag het helemaal voor me. Er hoort een gezamenlijk diner en livemuziek bij en ’s morgens worden de kampeerders wakker gemaakt met een ontbijt op (lucht)bed en kunnen de liefhebbers een yogales volgen.”

Vind je yoga maar voor watjes, dan kun je je in het zweet werken in het Olympisch Stadion. Je kunt op de grasmat van dit historische stadion je eigen tent opslaan en verschillende stevig work-outs volgen. „Dit heeft meer het traditionele kampeergevoel. We zorgen voor barbecues, dus mensen kunnen hun eigen eten meenemen. Maar hebben ze daar geen zin in, dan zijn er een paar foodtrucks waar ze terechtkunnen.”

Slapen op de pop-upcamping op de drijvende tuinen van broedplaats De Ceuvel in Noord is een derde optie. Op de begroeide, milieuvriendelijke vlotten staan volledig verzorgde tenten klaar. Avondeten en ontbijt is inbegrepen.

De Urban Campsite Amsterdam sluit zich deze avond ook aan bij Camp the Night. „Hier overnacht je in artistieke, bijzondere, soms gekke kunstwerken. Maar om het anders te maken dan een normale overnachting laten we een singer-songwriter komen”, zegt Van Donselaar. „De kampeerders kunnen ook aansluiten bij een gezamenlijke barbecue of zelf pizza’s bakken in de pizzaoven. En uiteraard hoort er ook weer een ontbijtje bij.”

Van Donselaar wil mensen die een achtertuin hebben met plek voor een tent graag uitnodigen zich te melden. „Mensen verhuren hun huis, dus waarom niet een stukje van je tuin? Dan weet je ook eens hoe het is om campingbaas te zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kamperen op heilig gras of dakterras in Amsterdam
Sluiten