Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 20 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Dit mag je niet missen tijdens Rotterdam Unlimited

Rotterdam Unlimited barst dinsdag los. Tot en met zaterdag 29 juli staat het grootste straatfestival van Europa bol van kunst, cultuur, heel veel muziek en natuurlijk de parade tijdens het Zomercarnaval. Jaarlijks trekt dit festival gemiddeld 700.000 mensen. Hier vind je vijf tips, die je eigenlijk niet aan je voorbij kunt laten gaan.

Straatparade Zomercarnaval

Rotterdam Unlimited zonder de Straatparade Zomercarnaval, met honderdduizenden mensen langs de route, dat is ondenkbaar. Hoewel, twee jaar geleden was het er echt niet, maar dat lag aan de weersomstandigheden. Nu gaan de praalwagens weer door het centrum, met Queen Zomercarnaval Geneitha Russell op de voorste wagen. De stoet trekt tussen 13.00 en 19.00 uur door Rotterdam.

Dit mag je niet missen bij Rotterdam Unlimited

Woensdag voor de kids

Dag twee is voor de kinderen en spelen activiteiten zich af op het Schouwburgplein. In de interactieve voorstelling over de beroemde Afrikaanse spin Anansi vertellen Dorothy Blokland en Yahmani Blackman over zijn reis naar het westen (14.45 uur). Vanaf 16.30 uur worden kids meegenomen in de muzikale wereld van Boomwhakalaa. Met trommels en ritmes van over de hele wereld mag iedereen meedoen met de boomwhackers, kleurrijke plastic buizen waarmee je muziek kan maken.

Dit mag je niet missen bij Rotterdam Unlimited

Iedereen de stad in

Misschien is de beste tip wel dat je Rotterdam Unlimited gewoon moet ondergaan. Duizenden mensen trekken simpelweg door het centrum en beleven wat zij op dat moment tegenkomen. Zo kom je op de Coolsingel soundsystems tegen, plekken om goed te chillen. Soundsystems zijn ontstaan in de jaren vijftig in de getto’s van Kingston (Jamaica). Arme Jamaicanen en dj’s hadden genoeg van bands in te dure kroegen en zetten hun geluid op straat. Zoals is veel spontaniteit, kijk maar eens naar het plein voor Rotterdam CS. Vorig jaar dansten mensen er volop.

Dit mag je niet missen bij Rotterdam Unlimited

Festival van verbinding

Rotterdam Unlimited is bij uitstek het festival van de verbinding. Het gaat over diversiteit en dat zie je overal terug. In samenwerking met de Hangout-010 is een programma voor de donderdag samengesteld met singer-songwriters, rappers, spoken artiesten, een debat over genderdiversiteit. FRESH, in de Rotterdamse Schouwburg, is een event van de Hangout-010 waar talks en entertainment worden gecombineerd. Dit om het publiek te informeren, te vermaken en aan het praten te krijgen over cultuur, religie, seksualiteit en seksuele en genderdiversiteit.

Dit mag je niet missen bij Rotterdam Unlimited

De grote namen

Enkele grote artiestennamen zijn er tijdens Rotterdam Unlimited altijd wel te vinden. Daarvoor moet je vooral op de zaterdag aanwezig zijn, als de Straatparade van het Zomercarnaval aan je voorbij is getrokken. Op het Schouwburgplein treden Rolf Sanchez & Latin Society op (22.00 uur), het grote podium ‘op’ de Hofpleinfontein heeft Ronnie Flex (foto, 21.00 uur) en latinheld Joey Montana van de wereldhit Picky (21.45 uur) onder meer op het programma.

Dit mag je niet missen bij Rotterdam Unlimited

Volledig programma

Dit mag je niet missen bij Rotterdam Unlimited

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.