Job Halkes
Job Halkes Binnenland 29 jun 2017 / 16:53 uur

Beste bak koffie van Rotterdam bij Lof der Zoetheid

Het beste kopje koffie van Rotterdam vind je in het Oude Noorden, om precies te zijn aan het Noordplein. Enigszins ontroerd nam Anastasia de Ruyter van Lof der Zoetheid donderdag de Ketelbinkie Koffietroffee in ontvangst. Een panel van twintig journalisten bezocht 150 zaken in Rotterdam waar koffie wordt geschonken en koos haar zaak uit als de beste.

„Ik ben deze zaak acht jaar geleden begonnen met mijn moeder Elena, maar zij is nu op vakantie”, vertelt de 32-jarige Anastasia. „Toen we onlangs werden gebeld dat we de Ketelbinke Koffietroffee hadden gewonnen, nam mijn moeder op. Normaal is ze een koele kikker, maar de mededeling dat wij deze oer-Rotterdamse prijs hebben gewonnen, ontroerde ons beiden. We hebben gewoon gehuild. Deze prijs betekent heel veel voor ons. Vroeger ging ik al met mijn opa en oma naar de winnaar van de koffieprijs. Dat ik nu zelf heb gewonnen, is supertof.”

Volgens Anastasia is het geheim van Lof der Zoetheid dat alles zelf wordt gemaakt. „Toen we acht jaar geleden hier begonnen op het Noordplein, was alleen Het Kookpunt er. Tegenwoordig zie je overal horecaconcepten, maar wij wilden gewoon een leuke lunchroom neerzetten waar we alles zelf maken met eerlijke producten. Dat voelen de klanten ook en ze blijven terugkomen.”

De zwarte motor

Daarbij is de koffie ook een zeer belangrijke schakel, aldus Anastasia. „Ik heb zelf koffie nodig om op te starten en alles te kunnen maken, haha. Het is toch de zwarte motor.” Het personeel krijgt dan ook training om de koffie zo goed mogelijk te zetten. „Onze koffie komt van Lot61. Dat zijn twee toffe gasten die eerder branderijen hadden in New York. Ze behoorden daar tot de top 5 van Manhattan. Op een gegeven moment hebben ze alles verkocht en zijn ze weer naar Nederland gekomen. Wij kwamen met ze in contact en sindsdien leveren ze bij ons. Ze maken zelfs een speciale Lof der Zoetheidblend.”

De Ketelbinkie Koffieprijs werd donderdag voor de allerlaatste keer uitgereikt. Na 35 jaar stopt de gelijknamige stichting ermee. „We hebben onze taak volbracht”, aldus Peter Egge van Ketelbinkie. „Toen we ermee begonnen, bungelde Rotterdam onderaan de koffietesten. Nu zitten we in de top van Nederland met eigen branderijen, merken en prima zaken. We zijn van een containerbakkie naar een heerlijk bakkie pleur gegaan.” De afgelopen tientallen jaren hebben ruim honderddertig journalisten meegewerkt. „Anderen mogen nu de taak overnemen.”

Dat de koffie in de smaak valt bij het testpanel en dat de zaak de allerlaatste Ketelbinkie Koffieprijs wint, vindt Anastasia een enorme eer. „We gaan gewoon door waar we mee bezig zijn, maar dit is een mooie bevestiging dat we het goed doen. Met niet te veel poeha.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Beste bak koffie van Rotterdam bij Lof der Zoetheid
Sluiten