Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 16 feb 2017
Leestijd: 3 minuten

Pim sluit dagelijks mensen op in ‘zijn’ escape room

Elke week interviewt Metro een Amsterdammer die de stad kleur geeft. Vandaag: Pim Schachtschabel (29). Hij is het grootste deel van de dag bezig met het opsluiten van mensen.

Als je Pim vraagt wat hij allemaal doet, komen er allerlei projecten en bedrijfjes naar voren, genoeg om meerdere krantenpagina’s te vullen. Om het spoor niet bijster te raken, spreken we hem vandaag vooral over Sherlocked. Hij runt deze escape room met Victor van Doorn (29), Tristan Hupe (29) en Micah Kessel (32).

Nou vooruit, even in het kort: wat doe je allemaal?

In De Hallen heb ik samen met een vriend het bedrijf Uncover Lab. Hier graveren we producten om dagelijks voorwerpen wat persoonlijker te maken. Hierdoor hopen we dat mensen minder consumeren omdat ze meer gehecht raken aan spullen. Van je MacBook, tot een snijplank en een notitieblok. Je kunt dit samen met een ontwerper doen, maar mag ook je eigen ontwerp meenemen.

Daarnaast organiseer ik ‘Wild Diners’ waarbij mensen op de gekste plekken een diner kunnen verwachten, zoals op de wc’s of in een lege hal. Maar ik houd me het meest bezig met Sherlocked, een escape room in de Beurs van Berlage.

Wat is het doel van een escape room precies?

Het doel is om zo snel mogelijk uit een kamer te breken door middel van het oplossen van puzzels.

Bedenken jullie de kamers zelf?

Ja, we ontwerpen alle puzzels zelf. Een team van freelance-ontwerpers bouwt ze vervolgens. We laten ons bij de kamers heel erg inspireren door de locatie en de historische achtergrond die erbij hoort, zoals bijvoorbeeld in de Beurs van Berlage. Vanuit daar bedenken we een verhaal met een mysterie dat de spelers vervolgens moeten oplossen.

Wanneer is een kamer geslaagd?

Het belangrijkste is natuurlijk dat mensen de kamer aanbevelen aan vrienden. Daarnaast vinden we het ontzettend belangrijk dat mensen het idee hebben dat ze in een compleet nieuwe wereld terecht zijn gekomen.

Als laatste is het belangrijk dat er een goede ‘flow’ inzit. Mensen moeten niet te snel door de puzzels heen gaan, maar ook niet te lang blijven hangen bij een bepaalde opdracht.

Heb je veel last van concurrentie in Amsterdam?

We zien concurrentie niet als iets slechts, aangezien je een escape room eigenlijk maar een keer kan spelen. Op het moment dat er meerdere goede kamers zijn, zal een grotere groep van het bestaan van de kamers weten en meer willen spelen. Concurrenten met goede kamers zijn dus goed voor ons.

Gebeuren er ook heel rare dingen in de kamers?

Het vervelendste is denk ik dat mensen de kamers weleens als wc gebruiken. Leuke dingen gebeuren er ook: er zijn al vrouwen ten huwelijk gevraagd. Ze vonden dan uiteindelijk een ring.

Beeld: Femmy Weijs
Beeld: Femmy Weijs

In ’t kort

Het Amsterdam van Pim Schachtschabel

Café: De Koffieschenkerij. Te midden van de drukke toeristen en de rode ramen zit hier een prachtig koffietentje waar ze tevens een kleine zolderkamer hebben waar je je eigen platen kan draaien.

Restaurant: MKZ, een restaurant dat bijna niemand kent, ten zuiden van het Vondelpark. Hier serveren ze altijd een veganistische driegangenmaaltijd die je zelf bij de keuken moet ophalen. Ook moet je zelf je bord afwassen. Maar je betaalt dan ook nagenoeg niks voor bizar lekker eten.

Winkel: Mijn favoriete winkel is een half jaar geleden gesloten. Het Grote Avontuur op de Haarlemmerstraat. Hier verkochten ze grote interieurobjecten, maar ook heel kleine boekjes uit verschillende landen.

Plek om tot rust te komen: Aan het IJ zit een plek die Het Stenen Hoofd heet, een plek die nog niet bebouwd is en wat hopelijk lang zo blijft. Hier voelt de stad altijd heel groots.

Onderschat: Een nachtwandeling langs de grachten. De stad is dan bijna uitgestorven, maar heeft een prachtige combinatie van mysterie en romantiek.

Overschat: De bloemenmarkt aan de Singel, er zijn veel suffe kraampjes waar je voornamelijk bollen kunt kopen.

Bericht aan de burgemeester: De stad staat altijd bekend om vooraanstaande dingen, laten we er alsjeblieft voor zorgen dat dit zo blijft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.