Sofie Smulders
Sofie Smulders Tech 16 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Twitter straft pestkoppen met beperkt bereik

Pesten of agressief gedrag vertonen op internet is alleen maar makkelijker geworden met de komst van social media. Het is eenvoudig, snel en je hebt een scala aan media waarop je je negativiteit kwijt kunt: Facebook, YouTube of Twitter bijvoorbeeld.

Bij laatstgenoemd social medium hebben ze er genoeg van en steken ze een stokje voor negativiteit. Dit zouden ze kunnen doen door simpelweg het account van de pester te blokkeren, maar de internetdienst heeft een passievere en misschien wel effectievere manier gevonden: ze beperken het bereik van degene die de offensieve tweet stuurt.

Blokkeren

De gebruiker krijgt een bericht van Twitter met de kop: „We hebben tijdelijk een paar voorzieningen van je account beperkt.” Hierna leggen ze uit waarom ze het account van de pester blokkeren, namelijk omdat ze een „veilige omgeving willen creëren voor mensen om zich vrij te kunnen uiten” en dat ze „mogelijk schofterig gebruik op het account hebben gedetecteerd.”

Het lijkt erop dat Twitter hiermee een waarschuwing wil afgeven, die wel een directe consequentie voor de gebruiker heeft, namelijk een 12 uur durende blokkering van het bereik van de personen die het account niet volgen. Ook als het bericht met negatieve inhoud geretweet wordt, wordt het bereik hiervan beperkt tot enkel de volgers.

Twitteraars die – ironisch genoeg – slachtoffer werden van de blokkade, gooiden de hun toegestuurde e-mail op Twitter met een reactie, die bij sommigen van hen wellicht wederom tot blokkeren leidde. „I’m just considering leaving Twitter, fuck them”, bijvoorbeeld.

Tevens is er kritiek op de vrijheid van meningsuiting die de gebruikers gewend zijn van het platform. „Twitter is becoming a police state. So what other platform should we take when we leave this one?” Eerder koos Twitter er al voor het implementeren van woordfilters, waarmee gebruikers specifieke termen kunnen filteren uit hun feed.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.