Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 23 feb 2017 / 18:00 uur

Ballonnen en confetti voor Huisjesmelker 2017

ROOD organiseert elk jaar de Huisjesmelker van het Jaar Verkiezing. Dit jaar komt de ‘winnaar’ uit Amsterdam.

Strijdlustig

Ze vindt het best spannend, „je weet nooit wat er gaat gebeuren”, maar is ook strijdlustig, net als de huurders die hem hebben genomineerd. Op deze stormachtige donderdagmiddag gaan ze met z’n allen naar Amsterdamse huurbaas Soner Sari van woningcomplex HiCondo in Zuidoost om hem de Huisjesmelker 2017 bokaal te overhandigen: een huisje met koeienuiers eronder, mooi in 3D uitgeprint. Met confetti en ballonnen, „we willen er voor onszelf in elk geval een heel tof moment van maken.”

Ennn..Actie! / Ernst van Deursen

Juryrapport

Merel Stoop (26) is voorzitter van ROOD, de jongerenafdeling van de SP. Het is de tiende keer dat ze prijs uitreiken en ze hopen dat uiteindelijk ook Den Haag inziet dat er echt wat moet gebeuren aan de huurmisstanden. Samen met andere juryleden Sadet Karabulut (SP-Kamerlid) en woningconsulent Gert Jan Bakker heeft ze de kleine honderd nominaties, die mensen uit verschillende steden tot eind december konden indienen, verzameld en geïnventariseerd tot een uitgebreid juryrapport.

Cv-ketel lek

Van borgproblemen tot ontbreken van wc-deuren in het appartement en zelfs een huisbaas die ongevraagd binnenkwam toen de huurster ‘toevallig net uit de douche kwam’, ze hebben van alles voorbij zien komen. Een van de ergste nominaties ooit was een paar jaar geleden de huurbaas die het lek bij de cv-ketel negeerde, „als ze er zelf niet op tijd bij waren geweest, waren ze misschien wel gestorven aan een koolstofmonoxidevergiftiging.”

Fout

De meeste klachten kwamen over Sari binnen en dat waren er nogal wat, vertelt ze vanuit de bus op weg naar Amsterdam, waar ze met een aantal huurders van Sari heeft afgesproken om samen ‘de prijs’ uit te reiken. „Alles wat hij maar fout kon doen, heeft hij gedaan”, schudt ze haar hoofd. Te late oplevering, appartementen niet af, „maar het meest schrijnende was toch echt wel de bedreiging en intimidatie van huurders.”

Kopstoot

Zo moesten ze ‘een zwijgcontract’ ondertekenen zodat ze niet konden klagen en heeft hij zelfs geweld gebruikt. „Een kopstoot!”, roept ze uit. „Dat geloof je toch niet?” Sari kreeg er een taakstraf van 80 uur voor, waarover hij zelf op Facebook ‘bezorgd’ zegt te zijn, ‘hopelijk zal dit niet ten koste gaan van de excellente service die HiCondo huurder biedt.’

Groen licht voor ROOD

Ze hebben het op zijn Alberto Stegemans aangepakt: twee zogenaamd geïnteresseerde huurders hebben een afspraak met Sari gemaakt en wanneer ze binnen zijn, zullen ze team ROOD groen licht geven. „En dan komen wij dus met z’n allen binnen om hem de bokaal te overhandigen.” Nog even afwachten of het gaat lukken, vervolgt Merel. Want in tegenstelling tot de The Razzies in Hollywood, waar de meesten zo sportief zijn de prijs wel op te halen, gaven huurbazen in het verleden vaak niet thuis („terwijl ze gewoon voor het raam stonden te loeren”) of werd de bokaal door een boze baas uit het autoraam gegooid.

En dan is het tijd geworden voor de confrontatie…

Dit is 'm dan

Spektakel

„Het was een heel spektakel!”, vertelt Merel een half uurtje later uitgelaten. Ze stonden om het hoekje te wachten toen ze het seintje kregen en liepen met spandoeken en ballonnen naar binnen. Een woordvoerster wachtte hen op. Sari was er niet, zei deze, „dus toen hebben we de bokaal en het juryrapport aan haar overhandigd, de confetti gestrooid en hoera geroepen.” Heel sarcastisch ja, lacht ze. De woordvoerster opende vervolgens een kast en gaf ‘ijskoud’ een stoffer en blik. „Of ik onze troep even wilde opruimen… Dacht het niet!” Na afloop volgt de ontlading en wordt geproost in een kroeg in de buurt, „we hopen dat we echt iets met deze verkiezing kunnen veranderen.”

Na afloop wordt er geproost

‘Mooi plekje’

Metro belde Soner Sari voor een reactie, maar kon hem niet bereiken. Een medewerkster die het waarschijnlijk niet helemaal begreep, vertelde dat de bokaal vast en zeker ‘een mooi plekje’ zou krijgen in de hal, „waar iedereen hem kan zien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ballonnen en confetti voor Huisjesmelker 2017
Sluiten