Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 8 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Dobberen langs de hoeren straks verboden

Met je bootje langs de hoeren van Amsterdam tuffen is straks verleden tijd. Als het aan de bestuurders van de stad ligt, komt er een vaarverbod in het Wallengebied voor de pleziervaart. Waternet doet hier nu onderzoek naar.

Op dit moment is er al een vaarverbod op de Oudezijds Achterburgwal. Dat zou dan mogelijk uitgebreid worden met een vaarverbod voor pleziervaart op de Oudezijds Voorburgwal en de Grimburgwal.

Het wordt simpelweg te druk op de Amsterdamse grachten. En daarom volgen er maatregelen om de overlast te beperken.

Zo wordt eenrichtingsvaarverkeer ingesteld over de volledige 3,2 kilometer lengte van de Prinsengracht om files op het water tegen te gaan.

Opstoppingen

De nieuwe regel gaat komend vaarseizoen vanaf begin april in en duurt vooralsnog tot 1 februari 2018. De vaarrichting voor de Prinsengracht is vanaf het IJ richting de Amstel. „Omdat de Prinsengracht de drukst bevaren gracht is van Amsterdam en het daar op zomerse dagen zo druk is met boten dat het tot opstoppingen en files op het water leidt, is deze verkeersmaatregel nodig”, zegt Wethouder Udo Kock (Water). „Eenrichtingsverkeer zal de overlast voor bewoners en bezoekers verminderen.”

De tweede pilot is een verbod om de Grimburgwal op te varen vanaf de Oudezijds Voorburgwal. Dit kruispunt is een zogenaamd vaarknelpunt, waar veel opstoppingen zijn op drukke dagen. Door dit invaartverbod ontstaat in de praktijk ook eenrichtingsverkeer op de Oudezijds Voorburgwal richting het IJ voor de grotere vaartuigen.

340 euro boete

Gedurende de periode van de pilots worden de effecten op het vaarverkeer van deze verkeersmaatregels op verschillende plaatsen in kaart gebracht. Na een jaar wordt besloten of het permanente maatregelen worden en of er meer grachten in de druk bevaren grachtengordel in aanmerking komen voor eenrichtingsverkeer of invaartverboden. De boete op het negeren van een invaartverbod is 340 euro en de boete op het negeren van de verplichte vaarrichting is 230 euro.

Daarnaast wordt er dus hard gewerkt om alle pleziervaartuigen op de wateren van de Wallen te verbieden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.