Job Halkes
Job Halkes Binnenland 15 feb 2017 / 21:20 uur

Dierenzaak Rotterdam vol met dode en gewonde dieren

In een dierenwinkel in Rotterdam hebben inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming (LID) op Valentijnsdag een gruwelijke vondst gedaan. Tijdens een controle werden zeven dode en een aantal gewonde dieren aangetroffen. Volgens bronnen binnen de gemeente en rondom het onderzoek zou het gaan om een dierenzaak op de West-Kruiskade.

In ieder geval één konijn, een dwergwoelmuis, twee roodrugparkieten en één zebravink waren er zo slecht aan toe dat zij meteen naar de dierenarts moesten voor medisch onderzoek. Voor zeven andere dieren kwam de hulp te laat. Volgens de NVWA heeft de eigenaar een proces-verbaal gekregen. De man staat bekend als een notoire overtreder en heeft al eerder boetes en dwangsommen opgelegd gekregen. Om die reden gingen er ook twee dierenartsen mee tijdens de inspectie. Overigens bleek ook de administratie niet op orde.

Tijdens de inspectie werden nog meer misstanden geconstateerd. Zo hadden niet alle dieren de beschikking over voldoende drinken en eten, bleken de hokken niet schoon en zaten sommige hokken zo vol dat de dieren onvoldoende bewegingsruimte hadden. Ondanks eerdere overtredingen is de NVWA is niet bevoegd om dierenzaken te sluiten. „Wij treden op door een bestuurlijke boete of last onder dwangsom op te leggen en een proces-verbaal op te stellen”, aldus een woordvoerder.

Vergunning afpakken

Ruud van der Velden, raadslid voor de Partij voor de Dieren, noemt het een schande dat de man maar mag blijven handelen in dieren. „In zo’n geval moet de vergunning worden afgepakt. Het is een grof schandaal dat deze man überhaupt nog met levende dieren werkt.” Hij gaat schriftelijke vragen stellen aan wethouder Joost Eerdmans (Dierenwelzijn). „Deze zaak moet gesloten worden.”

De eigenaar laat op zijn Facebookpagina weten dat het verhaal van de NVWA niet klopt en dat er sprake is van ‘een hetze’ tegen zijn winkel.

https://www.facebook.com/dierenspeciaalzaakderimboe/posts/1647351918900507

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dierenzaak Rotterdam vol met dode en gewonde dieren
Sluiten