Inge Schouten
Inge Schouten Binnenland 2 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

Oogziekenhuis ziet meer vuurwerkslachtoffers

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam kwamen deze jaarwisseling meer vuurwerkslachtoffers binnen dan vorig jaar. Zeker 14 mensen met ernstig vuurwerkletsel meldden zich, vorig jaar waren dat er nog 12. Er raakten geen kinderen jonger dan 12 jaar gewond. Het Oogziekenhuis verwacht dat het aantal verder zal oplopen omdat er komende dagen nog slachtoffers vanuit het hele land kunnen binnenkomen.

In de helft van de gevallen gaat het om ernstig letsel met blijvende schade. Dit kan verminderd zicht betekenen, maar ook volledige blindheid waarbij mogelijk het oog verwijderd moet worden. Op nieuwsjaarsochtend staan er drie operaties gepland om schade aan ogen te herstellen.

Geen vuurwerkbril

Geen van de 14 slachtoffers droeg een vuurwerkbril. De meeste van hen zijn gewond geraakt door legaal siervuurwerk. Zo is de helft van de slachtoffers geraakt door rondvliegend vuurwerk. Oogarts in het Oogziekenhuis Tjeerd de Faber vindt dan ook dat consumentenvuurwerk verboden moet worden. „In Nederland veroorzaakt vuurwerk in twee nachten meer oogletsels dan alle 512 oogtrauma’s opgelopen door Amerikaanse troepen gedurende vier jaar militaire vijandelijkheden in Irak en Afghanistan", aldus De Faber.

Vuurwerkmanifest

Samen met het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap en andere organisaties pleit het Oogziekenhuis Rotterdam voor een verbod op consumentenvuurwerk en voor het organiseren van professionele vuurwerkshows. Via een manifest hopen zij de politiek te bewegen om uiterlijk in 2020 zo’n verbod in te stellen. De Faber: „Ik hoop dat veel mensen na deze nacht het vuurwerkmanifest op www.vuurwerkmanifest.nl ondertekenen.”

Afgelopen jaar zijn in Nederland vijftien mensen blind geworden door ongelukken met vuurwerk. In de laatste acht jaar meldden 1921 patiënten zich bij oogartsen. 2340 ogen raakten beschadigd waarvan 816 met blijvend letsel; 149 ogen werden blinden en 64 ogen moesten verwijderd worden. In de helft van de gevallen steken de slachtoffers niet zelf het vuurwerk af, maar zijn omstander.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.