Job Halkes
Job Halkes Binnenland 29 nov 2016 / 15:35 uur

Groene jassen tegen overlast horecapubliek Rotterdam

Horecamedewerkers in speciale groene jasjes gaan in uitgaansgebieden helpen bij het bestrijden van overlast na sluitingstijd. De pilot, die onder meer wordt gehouden op de Witte de Withstraat, wordt georganiseerd door Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De gemeente Rotterdam ondersteunt de proef van harte.

Iris Wulffraat, voorzitter van KHN afdeling Rotterdam en zelf ondernemer in de Witte de Withstraat, vindt het logisch dat ondernemers de handen ineenslaan. „We hebben als horeca een inspanningsverplichting met de nieuwe Horecanota. Tot 25 meter buiten je eigen zaak ben je zelf verantwoordelijk voor het schoonhouden van de stoep. Nu kunnen we tijdens het vegen zo’n groene jas aandoen. Als iemand staat te gillen over de straat spreken we hem aan. We willen de overlast beperken voor de omgeving. Mensen die blijven hangen kunnen we de weg wijzen naar andere uitgaansgelegenheden die nog wel open zijn.” Er is bewust gekozen voor groene jassen om verwarring met de horecastewards, die een blauwe jas dragen, te voorkomen.

Op de Witte de Withstraat gaat de samenwerking tussen de horecabedrijven nog een stap verder. Zo staan er sinds kort borden om mensen te wijzen op hun gedrag en huren ze gezamenlijk een schoonmaakbedrijf in om de stoep schoon te spuiten in de ochtend. Bijna alle horecazaken in de straat doen mee. „Het is belangrijk dat we goed omgaan met onze buren. We willen daarom ook een burenborrel organiseren, zodat we nog beter contact krijgen.” Wulffraat is trots op de Horecanota. „In de burgemeester hebben we een prettige gesprekspartner gehad.”

Goed voorbeeld

Wethouder Adriaan Visser (Binnenstad) vindt het goed dat de horeca zelf de handen ineenslaat. „Wat ze nu op de Witte de Withstraat doen is een goed voorbeeld voor anderen. Al vergt het per gebied wel een andere aanpak.” De stad telt steeds meer inwoners en ontvangt ook meer toeristen. „Daar zal de stad mee om moeten gaan.” Wat betreft de toeristen zou hij graag meer samenwerking met Amsterdam zien. „Ik ben erg voor een combiticket. Een stedentrip in de twee steden. Een dagje historie in Amsterdam en het moderne en de haven van Rotterdam.”

De groene jasjes zijn beschikbaar voor alle leden van KHN.

Reageer op artikel:
Groene jassen tegen overlast horecapubliek Rotterdam
Sluiten