Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 7 nov 2016
Leestijd: 1 minuut

Bushaltes in Rotterdam ongeschikt voor gehandicapten

Slechts 23 procent van de bushaltes in Rotterdam is toegankelijk voor mensen met een lichamelijke en/of visuele beperking. Dat concludeert het Provinciaal Platform Mobiliteit van ZorgbelangZuid-Holland. De belangenorganisatie roept gemeentes in Zuid-Holland op om bushaltes toegankelijk te maken voor mensen die slecht ter been zijn, in een rolstoel zitten en voor blinden en slechtzienden.

Rotterdam is niet de enige Zuid-Hollandse gemeente die ondermaats presteert. Bij maar liefst een derde is minder dan 25 procent van de bushaltes toegankelijk voor gehandicapten. Gemeente Zederik spant de kroon. Daar is maar 3 procent van de bushaltes geschikt.

Verhoogde perrons

„De ontoegankelijkheid van bushaltes beknot de vrijheid van mensen met een lichamelijke en/of visuele beperking. Het is slecht voor hun zelfbeeld en het beperkt hun mogelijkheden om deel te nemen aan de maatschappij”, laat het Provinciaal Platform Mobiliteit weten in een brief. De organisatie wijst in dezelfde brief ook het VN-verdrag voor de rechten van de mensen met een beperking, waaruit blijkt dat deze groep evenveel rechten heeft als ieder ander.

Om mensen met een beperking makkelijker te laten reizen met de bus, wil de organisatie dat er overal verhoogde perrons en geleidelijnen komen. Deze wens heeft het platform neergelegd bij twintig gemeentes in Zuid-Holland. De belangenorganisatie hoopt dat de gemeentes de toegankelijkheid van bushaltes zullen verbeteren. Metropoolregio Rotterdam Den Haag en provincie Zuid-Holland geven hiervoor geen subsidie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.