Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 18 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Zintuigen áán tijdens Red Bull at night Playrooms

Deze textielboy heeft een vooruitziende blik.

Borres blik

Hij houdt van textiel en van een goed feest en heeft een vooruitziende blik wat de clubcultuur betreft. En laat daarin nou dat textiel terugkomen… Borre Akkersdijk is de man achter BYBORRE, het modelabel waar textielinnovatie als een rode draad doorheen loopt. Red Bull at night vroeg deze jongensachtige modeman om tijdens ADE hun jaarlijkse ‘Playrooms’ te vullen met ‘de toekomst van clubcultuur’ en dat liet-ie zich geen twee keer zeggen.

Sfeerimpressie vorig jaar / Desire van den Berg

Tussen de naaimachines, leren vellen, dekbedden en garen door, vertelt hij in zijn studio over hoe zintuigen daarin een grote rol spelen. „Het is net als met goede seks”, vergelijkt hij de perfecte clubavond van de toekomst, „waarbij alle zintuigen worden geprikkeld en samen een compleet geheel vormen.” Smaak, geur, zicht, gehoor, tast… „Wanneer alles klopt, dan is het maximaal genieten.”

Joggingbroek

Borre zat als kleine Borre altijd al met zijn neus in de materialen en met zijn handjes in de stoffen en heeft van zijn fascinatie zijn beroep gemaakt. Hij maakte furore met de rondbreitechniek uit de matrasindustrie en Nike en Louis Vuitton weten hem te vinden als visionair consulent. Zelf loopt-ie overigens altijd in joggingbroek. Wel een hippe variant en hij haalt zijn schouders op, „het zit gewoon lekker, ook tijdens presentaties en uitgaan.”

https://www.instagram.com/p/zuytDvn9Ud/

Tot de max

En ADE waarschijnlijk, wanneer hij alle zintuigen samenbrengt tijdens een ‘sociaal experiment’ in de Playrooms die elk jaar weer op een geheime locatie en voor een aantal handenvol genodigden zijn en waarbij alles tot de max wordt geprikkeld. Zo serveert een kok grensverleggende gerechten, spelen lichtontwerpers met het zicht en wordt een bekende Franse parfumontwerper ingevlogen om de neus te stimuleren. Een soundsystem ontfermt zich over het geluid en Borre houdt zich bezig met de tast.

https://www.instagram.com/p/BLOWddADYJr/

The sixth sense..

De vijf zintuigen worden met elkaar verbonden door de technologie van het Centrum van Wiskunde & Informatica, „de uitkomsten daarvan gelden als het zesde zintuig.” De textielinnovator -,,dat klinkt toch veel beter dan modeontwerper?”- heeft er al zin in en de door hem gemaakte stoffen armbanden met daarin een sensor geïntegreerd, zijn onderweg naar de gasten. Van welke muziek hun hart sneller gaat kloppen, welk drankje ze het meeste en daardoor waarschijnlijk het liefste drinken, „alles wordt gemeten en de dag erna kan al die info naar ze toe worden gestuurd.” Geen moeilijk gedoe op de dansvloer met Shazammende feestgangers, „maar compleet opgaan in de muziek zonder je telefoon erbij te hoeven pakken.”

Sticker op camera!

Sterker nog: als het aan hem ligt, gaat die in een kluisje of komt in elk geval een sticker op de camera. „Mensen zijn zo veel bezig met hun telefoon en dat is zonde.” Niet voor niets dat het maken van foto’s in clubs als De School en het Berlijnse Berghain en Kater Blau al is verboden. Hij voorspelt een toekomst waarbij nog veel meer wordt opgegaan in het moment en waarin technologie een rol speelt, „als een soort zesde zintuig, dat registreert wat andere zintuigen waarnemen en waardoor de gebruiker meer kan genieten van het feest.” Met textiel als technologie, „shirts met sensoren of garen dat impulsen kan meten.” Borre ziet het helemaal zitten. „Tijdens de Red Bull at night Playrooms gaan we het uitproberen, en dit is nog maar het begin!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.