Steven Musch
Steven Musch Binnenland 18 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Turks-Amsterdamse bedrijven bedreigd en geboycot

De mislukte staatsgreep in Turkije zorgt ook in Amsterdam voor onrust binnen de Turkse gemeenschap. Op sociale media circuleren boycotlijsten van Turkse bedrijven en instellingen. Sommige Turken zeggen zelfs bedreigd te zijn, meldt nieuwszender AT5.

https://twitter.com/i/status/754786198938382336

Op de lijst staan namen van restaurants, een basisschool, een fietsenwinkel, een zorginstelling en een advocatenkantoor. In de tekst boven de foto staat: ‘Onderstaande bedrijven zijn allemaal gelieerd aan Fethullah Gülen, doe alsjeblieft geen zaken met deze bedrijven, inşallah’.

Gülen wordt verantwoordelijk gehouden

Gülen, een Islamgeleerde die momenteel in de VS verblijft, wordt door de Turkse president Erdogan verantwoordelijk gehouden voor de mislukte staatsgreep van vrijdagavond. Gülen steunde voorheen de AKP-partij van Erdogan, maar schaarde zich in 2013 achter de demonstranten, die zich onder andere op het Täksimplein in Istanbul tegen het autoritaire beleid van Erdogan uitspraken. Sindsdien zijn Erdogan en Gülen gebrouilleerd geraakt. Kort na de mislukte staatsgreep gaf de Turkse president de schuld aan Gülen.

Ook riep hij zijn aanhang op om de straat op te gaan. Niet alleen in Turkije hebben veel mensen daar gehoor aan gegeven. Ook in Nederland gingen mensen de straat op. In Amsterdam werd op vrijdagavond geprotesteerd op de Dam en op het Mercatorplein.

De spanningen zijn dus ook in Nederland duidelijk merkbaar. Zo werd in Rotterdam al een Turkse stichting belaagd door aanhangers van Erdogan, omdat deze gelieerd zou zijn aan de Gülen-beweging. Nu circuleren er dus ook boycotlijsten met Turkse bedrijven in Amsterdam.

‘Dit maakt ons bang’

Eén van die bedrijven is zorginstelling Sanitas. Directeur Reis Kurt reageerde ontsteld tegenover AT5. „Wij zijn een Nederlandse zorgorganisatie en hebben geen enkele politieke banden met wie dan ook. Wij willen graag beoordeeld worden op de zorg die wij verlenen, niet op iets anders. Het is on-Nederlands wat er op het moment gebeurt, we kennen dit niet en dat maakt ons wel bang. Het moet op een gegeven moment wel ophouden. Je kunt niet zomaar alles over iedereen zeggen."

Verschillende bedrijven zouden ook al concrete bedrijven hebben ontvangen. Net als in Rotterdam werden er ook bij de Turkse stichting Animo in Zaandam ruiten ingegooid.

https://twitter.com/HiddeHiddeHidde/status/754177812307771392

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Turks-Amsterdamse bedrijven bedreigd en geboycot
Sluiten