Ilja Post
Ilja Post Binnenland 3 mei 2016 / 06:00 uur

Rotterdam krijgt broodafvalbakken en een broodroute

Sinds kort kunnen Rotterdammers oud brood inleveren in bakken die verspreid staan in de stad. Van het ingezamelde brood wordt compost gemaakt. Volgens de gemeente is brood niet goed voor vogels, trekt het ratten en ander ongedierte aan en zorgt het voor een rommelig straatbeeld.

Van brood naar biogas. In de wijk Bloemhof in Rotterdam-Zuid is momenteel een unieke pilot gaande. Op verschillende plekken in de wijk kun je oud brood inleveren. Van het ingezamelde brood wordt compost of biogas gemaakt. Paula Zwitser, campagneleider van BroodNodig windt er geen doekjes om: Rotterdam heeft een groot ‘broodafval-probleem’. Oude bammetjes verdwijnen massaal in de vuilnisbak of worden als voedsel aan dieren gegeven. „Dood- en doodzonde. Niet alleen vanwege de verspilling. Maar brood kan ook heel goed worden hergebruikt. Bijvoorbeeld om er compost van te maken. Of schone energie. Van een half brood kun je een half uur één gaspit laten branden. Daarnaast is brood niet goed voor vogels, trekt het ratten en andere plaagdieren aan en zorgt het voor een rommelig straatbeeld. Met de inzet van speciale broodbakken willen we dit voorkomen.”

Zwerfvuiloffensief

De broodbakken zijn een onderdeel van het zwerfvuiloffensief van Joost Eerdmans, de wethouder Buitenruimte. Eén keer per week worden de bakken geleegd door een voertuig van Stadsbeheer dat alleen een broodroute rijdt. „Die wagen haalt dus alleen brood op; geen ander afval”, bezweert een woordvoerder. “En om ervoor te zorgen dat er alleen oud brood in de bakken wordt gegooid, worden ze in de gaten gehouden door lokale vrijwilligers. Om dezelfde reden worden de bakken ’s avonds weer naar binnen gerold.”

TOS-medewerker Mohamed el Koubai is één van die vrijwilligers. Hij beheert sinds 13 april de broodbak aan het Oleanderplein. Een bak die, sinds hij van deur tot deur ging om persoonlijk uitleg te geven over het project, steeds voller en voller wordt. Die aanpak heeft vooral de moslimgemeenschap in de buurt gemobiliseerd. „Vanwege hun geloof mogen zij geen brood weggooien. Dus voerden ze het aan de eendjes, waarmee ook de ratten werden gevoerd. Nu ze weten dat oud brood een nieuw leven kan krijgen als compost, gooien ook zij het graag in de bak.”

Acht bakken

In totaal zijn nu acht broodbakken in gebruik in Bloemhof. „Als over twee weken blijkt dat het inzamelen goed werkt, wordt het aantal bakken uitgebreid. Ook naar andere wijken in de stad”, aldus Zwitser. „In Delfshaven rijdt as we speak de Broodbroeder rond. Een man op een bakfiets die bij basisscholen oud brood inzamelt en zo tegelijk campagne voert voor BroodNodig.”

„Hoe meer inzamelpunten, des te beter”, zegt ook Angelique Vandevenne, initiatiefneemster van BroodNodig. „Want brood is geen afval. We voeren campagne waarbij we bijvoorbeeld recepten delen waarbij oud brood wordt gebruikt. Ook kan oud brood heel goed als grondstof dienen. In brood zit veel energie. Via broodvergisters, waarin oud brood wordt omgezet in groen biogas, willen wij die energie gaan terugwinnen. Biogas van brood dus.” „Deze broodvergisters worden momenteel ontwikkeld in samenwerking met het Rotterdamse bedrijf Better Future Factory. Denk aan kleine handzame machines die bij bakkers, op de kinderboerderij of in de keuken van restaurants kunnen worden geïnstalleerd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdam krijgt broodafvalbakken en een broodroute
Sluiten