Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 4 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

Woonstrijd der flexnomaden: Kolenkit vs Rochdale

Bepakt en bezakt met rolkoffers en leren hutkoffer, in elkaar gekluste houten ‘STOP HUISUITZETTINGEN’ bordjes en een flinke portie strijdlust verzamelden buurtgenoten en andere geïnteresseerden zich maandagmiddag op het hoofdkantoor van Rochdale om eens goed te demonstreren en ‘verhaal te halen’.

‘Moeder en dochter op straat’

De woningcorporatie is voornemens dinsdag Khadija en Yasmin, een moeder en haar dochter van tien, op straat te zetten in het kader van hun Koel Kit, het project waarmee 160 sociale huurwoningen worden gerenoveerd voor verkoop. Ze zijn de eersten in de uitzettingsgolf van de Kolenkitbuurt en tijdelijke huurders moeten steeds vaker plaats maken voor ‘yuppen met geld’, licht Abel Heijkamp van Bond Precaire Woonvormen toe. „Rijke mensen erin, arme mensen eruit. En dat moet stoppen.”

Flexnomaden

De woningcorporaties van nu hebben volgens hem enkel eurotekentjes in de ogen en willen de sociale huurwoningen massaal vervangen voor verkoop. „Heb je geen geld? Opzouten maar, is hun credo.” Mensen met tijdelijke huurcontracten, ook wel flexcontracten, kunnen zo maar op straat worden gezet en blijven verhuizen, waardoor een grote ongewilde verhuiskaravaan ontstaat, vervolgt hij. De meegenomen koffers staan hier symbool voor en Heijkamp heeft een slogan bedacht met daarin een potentieel nieuw Van Dale woord 2016: „De flexnomaden komen naar je toe deze winter.”

‘Geen Maserati’s’

In de lobby van Rochdale, tussen het grote witte rendier als overblijfsel van de kerstdagen en de receptiedames die de bonte menigte met argusogen bekijken, scandeert het twintigtal demonstranten leuzen als: ‘wij gaan niet wijken, voor de rijken’ en ‘wij willen huizen, geen Maserati’s’. Die Maserati achtervolgt ons nog altijd, verzucht Rochdale’s mediaspecialist Nico de Leeuw, doelend op de frauderende oud-directeur ‘Mr. Maserati’ Möllenkamp die deze dure wagen betaalde uit de pot van Rochdale en eind vorig jaar een gevangenisstraf kreeg opgelegd. Maar het gaat nu om heel andere koek en Heijkamp begint zijn uitgebreide betoog.

Tijdelijk = tijdelijk

Hij vraagt om een ‘sociaal gezicht’ en een ‘oplossing voor moeder en kind die op straat dreigen te worden gezet’. Birgitte de Maar van de Rochdale’s Raad van Bestuur en gebiedsregisseur Ronald van Dijk horen alles aan. Ze gunnen iedereen een definitieve woning, maar ‘regels zijn regels en een tijdelijk contract is een tijdelijk contract’, „dat wist mevrouw van tevoren.” De woningen worden overigens niet allemaal gerenoveerd voor verkoop ‘aan de rijken’, „mensen bovenaan de wachtlijst van Woningnet hebben er straks als eerste recht op en we kunnen niet zo maar via de zijkant de wachtlijst verbreken.” Daar is lang niet iedereen het mee eens, „een moeder met kind heeft voorrang”, roept een vrouw met een gevulde kinderwagen.

‘Ik blijf zitten’

Na een uur discussiëren waarbij de leuzen er met enige regelmaat voorzichtig worden ingegooid, kijken de receptiedames steeds zuurder -„ze blokkeren de ingang”- en valt iedereen in herhaling. „Wat gaan we doen?” vraagt De Leeuw de demonstranten. Ze willen een oplossing. „Kunt u moeder en dochter iets bieden? In uw excuses kunnen ze niet wonen, mogen ze hier op de bank slapen?” Nee, zegt De Maar eerlijk. „We kunnen niets voor hen doen.” Ik blijf zitten waar ik zit, is de reactie van Khadija.

Wordt vervolgd…

De woonstrijd is nog lang niet gestreden, vertelt Heijkamp na afloop. „We zijn blij dat we gehoord zijn, maar teleurgesteld in de actiebereidheid. We gaan gewoon verder, wordt vervolgd.” De Leeuw reageert namens Rochdale: „Het is een lastige situatie, maar we zullen deze vrouw heus niet op straat zetten. De komende tijd zullen we haar achter de schermen meehelpen naar een oplossing te zoeken, dat gaat waarschijnlijke een stuk sneller dan meedoen met zulke acties.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.