Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 12 jun 2015
Leestijd: 3 minuten

Prijs moet plastic tas uit Rotterdamse winkels weren

Het Rotterdamse stadsbestuur doet de plastic draagtas in de ban en looft een prijs van 15.000 euro uit voor de uitvoering van het beste idee om dat voor elkaar te krijgen. Op die manier moet Rotterdam de stad met de minste plastic tasjes worden.

Landelijk gaat het verbod op gratis plastic draagtassen bij de kassa pas in op 1 januari 2016. Maar Rotterdam wil daarop vooruit lopen. Dat plan volgt op een voorstel van de PvdA-fractie in de gemeenteraad om plastic tasjes te weren omdat de overvloed daarvan schadelijk voor het milieu is.

‘Chinezen kunnen niet zonder’

Of dat gaat lukken is de vraag. Grootverbruikers van plastic tassen zijn bijvoorbeeld de klanten van de Chinese supermarkt aan de Westkruiskade. „Er komen hier 800 klanten per dag, op zaterdag soms wel 2000”, zegt bedrijfsleider Li Yin Hu. „Die doen dan vaak voor zo’n 100 euro boodschappen voor de hele week. Ze hebben dan wel tien tasjes nodig.”

Lees ook: ‘verbod op plastic tasjes is betutteling’

Als ze die niet meer gratis weg geeft worden klanten boos, denkt Hu. Ze verwacht een veel gemopper. „Vooral van oudere Chinezen. Ze zijn eraan gewend dat ze die tassen gratis krijgen. Veel Chinezen gebruiken ze als afvalzak. Dus ze hebben die tassen ook echt nodig.”

Hu gaat 5 cent per tas rekenen als de regering het gratis weg geven aan de kassa gaat verbieden. „Meer kan echt niet.”

Wel doet ze haar best om haar klanten zelf een tas mee te laten nemen. „Als ik iemand zie die dat doet zeg ik altijd: wat goed van u!”

‘Vlees moet in plastic’

Remco van slagerij Schell zit met zijn handen in het haar. „Tsja, wat is een goed idee?” Vlees kun je niet zomaar in een papieren draagtas stoppen, zegt hij. Dus wat dan? De klanten moeten af van de wegwerptas, denkt hij. „We hebben een grote shopper die je voor 1 euro kunt kopen, die moeten ze dan elke keer meenemen.”

Lees ook: Vijf tassen troep op elke 30 centimeter kustlijn

Een stagiaire van Richard Shoes vindt dat winkeliers al eerder moeten stoppen met het gratis weggeven van plastic tasjes bij de kassa en er geld voor moeten gaan rekenen. Maar de winkel heeft ook andere tassen, zegt ze, die zowel mooi als duurzaam zijn. Met het logo van de straat erop: ‘West Kruiskade, echt Rotterdam’. „Die geven we ook gratis weg. En ze zijn niet van plastic.”

‘Doosjes wijn in stevige tas’

Wijnhandelaar Odile Hemmen zit met haar winkel op het eerste stuk van de Nieuwe Binnenweg. „Ik ben al niet scheutig met plastic tassen. Ze zijn niet goed voor het milieu en je kan zelf ook een tas meenemen. We hebben vaak doosjes over waar we de flessen in verpakken. Maar soms regent het. Als en klant geen tas meeneemt, heeft die plastic nodig.”

Een papieren tas is geen alternatief, zegt Hemmen. Ze raadt mensen aan om een tas te kopen van de bekende Rotterdamse ontwerper Susan Bijl.

„Die gaan nooit kapot”, beaamt verkoper Anita ’t Hoen van de wijnwinkel. „Er kunnen zo een paar tweevaksdozen voor flessen wijn in.”

‘Gemeente moet afbreekbare tas leveren’

Terry Boer van snuisterijenshop Fabricati vindt dat de gemeente zelf biologisch afbreekbare tassen moet gaan produceren die de winkeliers voor 8 cent kunnen afnemen. Dat is de inkoopprijs van een plastic tas.

Lees ook: Held gaat alle rotzooi in zee zelf opruimen

Want „waarom moet de winkelier altijd overal voor opdraaien?”, vraagt hij zich af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.