Job Halkes
Job Halkes Binnenland 24 mrt 2015

Onderzoek: Rotterdam heeft beste ov in Randstad

Het Rotterdamse openbaar vervoer is voor de zesde keer op rij uitgekozen tot het beste van de vier grote steden. Dat blijkt uit de landelijke OV-barometer van het Kennisplatform Verkeer en vervoer. Met een gemiddelde van een 7,6 laat de RET de vakbroeders uit Amsterdam, Den Haag en Utrecht achter zich. Vorig jaar moest de Rotterdamse vervoerder de eerste plaats nog delen met de HTM uit Den Haag. Vooral de bus en tram scoren opvallend hoog.

Lees ook: Meer reizigers lastig gevallen in regionaal ov

RET-directeur Pedro Peters is blij met de cijfers. „Zes keer een beter rapport van je klanten is geen toeval meer, maar een beloning voor onze jarenlange inspanningen.” De bus en tram scoren het hoogst met een 7,7. De metro krijgt een 7,5. „Klanten zien en waarderen dus waar we zo hard aan werken. Ik ben dankbaar dat onze klanten deze cijfers geven.” Een kwart van de reizigers gaf de RET zelfs een negen of een tien.

Sociale veiligheid

Ook de sociale veiligheidscijfers zijn verbeterd. Op de bus scoort veiligheid een 7,6 en op de tram 7,5. Op de metro is dat traditioneler wat lager, een 7,2. Peters: „ We zien dat het goed gaat; het aantal incidenten is de afgelopen jaren gehalveerd. Vaak gaat alle aandacht uit naar onaanvaardbare geweldsincidenten. En terecht, maar we mogen niet vergeten dat het OV over het geheel veilig is. Gelukkig beleven reizigers dit ook zo en deze cijfers tonen dit aan.”

Lees ook: Amsterdamse metro steeds beter, maar wel het kilst

Peters verwacht wel dat het lastig wordt om ook volgend jaar weer bovenaan te eindigen. „Ik zit eigenlijk maar met één probleem. Hoe gaan we deze score vasthouden of verbeteren?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onderzoek: Rotterdam heeft beste ov in Randstad
Sluiten