Jet Hesselink
Jet Hesselink Binnenland 18 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Amsterdamse scholieren willen blijven snacken

Af en toe een patatje eten onder schooltijd, dat hoort er toch bij? Niet als het aan de burgemeester van Hilversum ligt, die de ongezonde snacks in een straal van 250 meter rondom scholen wil verbieden. Amsterdamse scholieren zijn hierover niet te spreken. ,,School moet toch een beetje leuk blijven.”

Lees ook: Frietkraam voor de deur is scholen doorn in het oog

Directie

De directie van twee middelbare scholen in Hilversum kwam in opstand tegen een snackkar, die pal voor de deur vette happen verkoopt. Ze kregen het stadsbestuur mee en donderdag beslist de gemeenteraad over de kwestie. In Amsterdam is zo’n verbod nog niet aan de orde, maar daar moeten de scholieren ook niets van weten. Bij Snack City aan de Pieter Calandlaan in Osdorp halen Nikola (12) en Kevser (12) net een frietje. Volgens hen weten kinderen zelf dondersgoed dat snacks niet gezond zijn. ,,Wij gaan natuurlijk ook wel eens, maar kunnen ons ook goed beheersen als dat moet.”

Actie

‘Actie! Turkse pizza voor scholieren 1,50 euro’, schreeuwt een bord voor restaurant Baklava langs dezelfde straat. Rondom deze weg zijn meerdere scholen én snackbars te vinden. Volgens Fennie, medewerkster bij Snack88, zal een verbod op de verkoop van vette happen rondom scholen weinig uithalen. ,,Als scholieren willen eten, fietsen ze ook wel wat langer voor een snack.”

Verderop in de straat zit een groente- en fruitzaak. Asjefaaq (14) die net langsloopt zegt dat hij hier regelmatig komt. Voor vers fruit? ,, ,,Ze hebben hier ook hele lekkere turkse pizza’s,” weet hij te vertellen.

Gezonde leefstijl

De Stichting Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) is hier net als het Hilversumse stadsbestuur helemaal niet blij mee. ,,Op school leren kinderen wat leuk en wat normaal is. En dat geldt ook voor wat een gezonde leefstijl inhoudt”, zegt Paul Rosenmöller van JOGG.

Gewoon lekker

De scholieren in Amsterdam trekken zich hier voorlopig niets van aan. Bij Snack City is het nog altijd een komen en gaan van jongeren. Ze zitten bijna allemaal op de naastgelegen middelbare scholen. Over één ding lijken ze het allemaal eens te zijn. Plekken om te snacken bij scholen moeten blijven. Shemera (14): ,,Het is gewoon lekker om na school even langs de snackbar te gaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.