Irene van den Berg
Irene van den Berg Nieuws 18 mrt 2015
Leestijd: 2 minuten

Zo zet je een krabbel onder je latrelatie

Latten is populair. Ruim twintig procent van de volwassenen heeft een liefdesrelatie maar woont niet samen. Jongeren tot dertig jaar latten het vaakst – lat is een afkorting van living apart together. Zij hebben vaak wel plannen om in de toekomst te gaan samenwonen. Voor veertigplussers ligt dat anders. Vooral vrouwen zijn dan niet meer zo happig om een huis te delen: bijna twee derde blijft liever latten, tegen een derde van de mannen boven de veertig.

Maar ook als je niet samenwoont, kun je je latrelatie formaliseren. Zo laat je je lief financieel verzorgd achter als je overlijdt of uit elkaar gaat. Je kunt zelfs trouwen zonder onder één dak te wonen. “Maar mijn ervaring is dat latters vaker kiezen voor geregistreerd partnerschap. Het is bijna hetzelfde als een huwelijk, maar het voelt voor hen anders”, zegt notaris Martijn Tolsma uit Horst. Op papier is het belangrijkste verschil dat een geregistreerd partnerschap buiten de rechter om kan eindigen als er geen kinderen in het spel zijn. Voor de ontbinding van een huwelijk moet je altijd naar de rechter.

Een groot voordeel van een huwelijk of geregistreerd partnerschap is dat je automatisch erfgenaam bent. Bovendien betaal je veel minder erfbelasting als je lief overlijdt. Partners hebben een hoge belastingvrijstelling van meer dan zes ton. Daarboven betaal je tien of twintig procent belasting afhankelijk van de hoogte het bedrag. Ter vergelijking: zonder iets te regelen heb je een vrijstelling van ongeveer tweeduizend euro en betaal je dertig of veertig procent belasting.

Gaan jullie uit elkaar na een huwelijks of geregistreerd partnerschap, dan worden de bezittingen verdeeld en kun je recht hebben op alimentatie. Tenzij jullie anders afspreken natuurlijk. “Ik raad aan om goede huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden op te stellen. Je kunt daarin ook vastleggen dat jullie ieder voor je eigen huishouden betalen”, stelt Tolsma.

Wil je geen huwelijk of geregistreerd partnerschap, dan kun je er ook voor kiezen om elkaar in je testament op te laten nemen. Anders gaat de erfenis direct naar eventuele kinderen van je partner. Voor een eenvoudig testament opgesteld door een notaris betaal je tussen de 200 en 500 euro. Let op: door het opstellen van een testament kun je elkaar wel tot erfgenaam benoemen maar hierdoor ziet de fiscus je nog steeds niet als officieel partner. Je betaalt dus het hoogste tarief aan erfbelasting.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.