Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 5 mei 2020
Leestijd: 2 minuten

RIVM: 86 nieuwe corona sterfgevallen

Het RIVM meldt 86 nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus. Het aantal doden in Nederland loopt daarmee op tot 5168. 

In totaal zijn er 41.087 Nederlanders positief getest op het virus. Daarmee stijgt dit aantal met 317 ten opzichte van gisteren.

  • Totaal bevestigde gevallen: 41.087
  • Aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 11.126
  • Toename aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten: +89 (maandag: +42)
  • Totaal bevestigde sterfgevallen: 5186
  • Toename bevestigde sterfgevallen: + 86 (maandag: 26)

Cijfers lopen aantal dagen achter

De cijfers zijn niet helemaal actueel, omdat overlijdens en opnames soms pas na een paar dagen worden doorgegeven. Overlijdens en opnames in het weekeinde worden vaak op maandag verwerkt en doorgegeven, en komen dan naar buiten in de cijfers van dinsdag.

Ook ligt het aantal mensen dat besmet is met het virus in werkelijkheid hoger. Niet iedereen die besmet is, wordt ook getest. Dat wordt vooral gedaan bij mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen en bij zorgverleners. De mensen die zijn overleden aan het virus, belanden als ze niet zijn getest ook niet in de statistieken.

Versoepeling in maatregelen

Maandag werd ook bekend dat er wellicht een versoepeling van de maatregelen aankomt. Dat meldde Nieuwsuur. Veel kappers – die ook weer open zouden mogen – hebben goede hoop. Gonny Eussen van brancheorganisatie Anko meldt dat de meeste kappers liever vandaag dan morgen weer open willen. „Maar dan wel veilig en volgens het protocol.”

Eussen hoopt woensdag op „witte rook". Het kabinet beslist dan over verdere versoepeling van de coronamaatregelen en data waarop de aangepaste maatregelen kunnen ingaan.

Knippen met beschermingsmiddelen

Bij Anko zijn ze voorzichtig optimistisch. „We hebben positieve signalen maar het blijft ingewikkeld. Wij willen weten welke beschermingsmiddelen er nodig zijn. En geef ons een datum", zegt Eussen. Voor de kappers open kunnen moeten ze dan nog wel de benodigde beschermingsmiddelen als mondkapjes aanschaffen.

Volgens Eussen kunnen de zaken die deze spullen nog niet hebben, snel worden bevoorraad. „Voor ondernemers telt iedere dag dat ze dicht zijn. En je merkt dat de klanten nu ook wel weer graag willen langskomen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.