Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 mei 2020 / 13:59 uur

Miljarden toegezegd voor coronavaccin

Leiders van tal van landen en instellingen hebben maandag tijdens een online donorconferentie miljarden toegezegd voor de ontwikkeling van vaccins, behandelingen en tests voor COVID-19.

De donormarathon, een initiatief van onder meer de EU, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Japan en Saudi-Arabië, moet zeker stellen dat een betaalbaar vaccin voor de hele wereld beschikbaar zal zijn.

1 miljard van Europese commissie

De virtuele top moet in eerste instantie 7,5 miljard euro opleveren voor de strijd tegen het coronavirus. De Europese Commissie brengt 1 miljard euro bijeen, zei voorzitter Ursula von der Leyen, de gastvrouw van de conferentie. De Franse president Macron zegde 500 miljoen euro toe, de Duitse bondskanselier Angela Merkel 525 miljoen en de Japanse premier Abe Shinzo ruim 760 miljoen. Het totale bedrag volgt later op de dag.

Miljarden toegezegd voor coronavaccin
Donald Trump denkt dat er eind 2020 een vaccin tegen COVID-19 is.

Ook Nederlands geld tegen het virus

Nederland draagt 192 miljoen euro bij, zei premier Mark Rutte, waarvan 50 miljoen voor de ontwikkeling van een vaccin en 42 miljoen voor onderzoek naar COVID-19. Noorwegen zegde 915 miljoen euro toe voor de vaccinalliantie GAVI. De Britse premier Boris Johnson maakt 440 miljoen euro vrij, Saudi-Arabië ruim 450 miljoen en Spanje 125 miljoen. De Bill and Melinda Gates Foundation draagt 100 miljoen dollar bij. Het totale bedrag volgt later op de maandag.

Niet altijd ‘nieuw geld voor corona’

Het gaat niet bij alle toezeggingen om ‘nieuw’ geld: ook eerdere beloften en uitgaven vanaf 30 januari tellen mee. De wereldwijde fondsenwerving gaat de komende tijd door. De Europese Commissie houdt bij wat landen, bedrijven, en internationale, financiële en maatschappelijke organisaties willen bijdragen. De Amerikaanse president gaf tijdens zijn laatste persconferentie aan er vertrouwen in te hebben dat er aan het eind van het jaar een vaccin tegen COVID-19 is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Miljarden toegezegd voor coronavaccin
Sluiten