Loren Snel
Loren Snel Nieuws 3 mei 2020
Leestijd: 1 minuut

Athene haalt migranten uit overvol kamp naar vasteland

Om verspreiding van het coronavirus in de opvangkampen op de Griekse eilanden te voorkomen, mochten zondag ongeveer vierhonderd migranten het overvolle kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos verlaten.

Dat meldt de Griekse staatsradio. Athene heeft de afgelopen weken honderden migranten naar het vasteland laten overkomen.

Halfvolle bussen

Uitgerust met beschermende maskers en handschoenen werden de migranten naar de haven van Mytilini, de belangrijkste stad van het eiland, gebracht. Ze werden per bus vervoerd waarvan om hygiënische redenen slechts de helft werd bezet.

Met twee veerboten worden zij naar het Griekse vasteland gebracht. Nog eens honderd migranten zullen volgens mediaberichten dinsdag van Lesbos naar Piraeus reizen.

Ouderen en zieken

Volgens berichten uit kringen rond het ministerie van Migratie worden vooral ouderen, zieken en gezinnen naar het vasteland gebracht. Ze worden ondergebracht in hotels, appartementen en kampen in bijna alle delen van het land.

Geen besmettingen bekend

Tot nu toe zijn er geen coronabesmettingen geregistreerd in de kampen op de eilanden. Na het uitbreken van de pandemie heeft Athene de gezondheidscontroles in de kampen op Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos met extra personeel versterkt.

Geen nieuwe migranten

Athene heeft de afgelopen weken al honderden migranten naar het vasteland laten overkomen. Al wekenlang komen nauwelijks meer migranten uit Turkije op de eilanden aan. Als gevolg daarvan is het aantal mensen dat in de kampen op de eilanden woont, gedaald van ongeveer 42.300 in maart tot 38.300 begin mei. Toch zijn de kampen met een capaciteit van ongeveer 7000 mensen nog steeds overbevolkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.