Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 apr 2020

‘We willen mantelzorgers horen over bezoekverbod verpleeghuis’

Wat doet het met je nu je niet op bezoek mag? Mantelzorgers en andere naasten kunnen een enquête invullen om deze en andere vragen te beantwoorden.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB wil onderzoeken wat het met mantelzorgers en andere naasten van verpleeghuisbewoners doet, nu ze daar niet op bezoek mogen komen.

Hun ervaringen zijn belangrijk bij het mogelijk verruimen van dat verbod, zegt directeur Manon Vanderkaa van de organisatie. „Er wordt op dit moment veel óver deze mensen gesproken, zelden mét."

Eenzaam en angstig

Het bezoekverbod geldt sinds 20 maart. Sindsdien zijn bewoners van verpleeghuizen „eenzaam en angstig en missen ze hun dierbaren", zegt Vanderkaa. Maar ook voor hun kinderen en andere mantelzorgers is het „Een hard gelag. Zij missen het contact en de mogelijkheid om hun dierbaren even vast te houden". Volgens de bond is er wel begrip voor de maatregel, maar heerst ook veel verdriet en onrust.

Vanderkaa vervolgt: „Om begrijpelijke redenen zijn de deuren dichtgegaan, maar nu er door dit kabinet nagedacht wordt om de bezoekersregeling te verruimen, willen we naasten van bewoners in verpleeghuizen bevragen. Het is belangrijk dat hun ervaringen worden meegenomen in de besluitvorming.”

Mantelzorgers en naasten kunnen hier de enquête invullen.

Thuiswonenden 70-plussers

Woensdag werd bekend dat thuiswonende 70-plussers inmiddels ook weer bezoek mogen ontvangen. De tekst van het RIVM en de Rijksoverheid is op aandringen van de ouderenbond ANBO herzien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘We willen mantelzorgers horen over bezoekverbod verpleeghuis’
Sluiten