Victor Vanparijs
Victor Vanparijs Nieuws 8 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Topman Twitter schenkt miljard aan coronabestrijding

Jack Dorsey, de excentrieke oprichter en topman van Twitter, heeft 997 miljoen dollar (916 miljoen euro) van zijn eigen vermogen geschonken aan de bestrijding van het coronavirus wereldwijd en de hulp aan de armste mensen die getroffen zijn door Covid-19.

Volgens Dorsey is de gift ongeveer 28 procent van zijn totale privévermogen. Hij zei ook dat hij hoopt dat zijn geste anderen zal inspireren om „ook iets dergelijks te doen". Hij betaalt de gift met aandelen van het betalingsbedrijf Square, waar hij ook de leiding heeft.

Dorsey is niet de eerste die een aanzienlijke som geld doneert aan de bestrijding van de wereldwijde pandemie. De Coca-Cola Company staakte per april alle campagnes van de merken die onder het concern vallen. In plaats van te adverteren besloot het concern wereldwijd meer dan 120 miljoen dollar te schenken om de hulpverlening te ondersteunen in strijd tegen het nieuwe virus.

Microsoft

Bill Gates, mede-oprichter van Microsoft, laat met zijn stichting dan weer fabrieken bouwen om vaccins tegen het coronavirus te testen. De multimiljardair zal de zeven meest veelbelovende vaccins gaan uitkiezen, maar slechts twee daarvan zullen gebruikt worden. De Amerikaan liet weten dat de investering hem miljarden dollars zal kosten.

Topman Twitter schenkt miljard aan coronabestrijding
Bill Gates.| Foto: ANP

Facebook

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg liet al weten het plan van Gates te ondersteunen met een gift van 30 miljoen dollar. Volgens The New York Times zou Facebook zelf 100 miljoen dollar vrijgemaakt hebben om nieuwsorganisaties wereldwijd te ondersteunen die hard getroffen zijn door de crisis.

Jeff Bezos, de grote baas van Amazon, heeft 100 miljoen dollar geschonken aan voedselbanken in de VS. Apple stuurde dan weer medische voorzieningen naar Italië.  Daarnaast kan het bedrijf vanaf volgende week een miljoen gezichtsmaskers produceren, zo liet grote baas Tim Cook weten op Twitter.

Ook Unilever doneerde zo’n 100 miljoen euro aan zeep en ontsmettingsmiddelen.

Tot slot lieten ook de beroemdheden zich niet onberoerd: zo doneerden onder meer Arnold Schwarzenegger, Angelina Jolie, Roger Federer en Conor McGregor elk ongeveer een miljoen euro in de strijd tegen het coronavirus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.