Metro
Metro Nieuws 5 apr 2020 / 17:19 uur

Rechtszaak om auteursrechten dreigt voor TikTok

De makers van de app TikTok krijgen misschien een flink vervelende rechtszaak aan de broek. Verschillende grote bedrijven uit de muziek willen het Chinese bedrijf namelijk aanklagen voor het schenden van auteursrechten.

Via de wereldwijd razend populaire app kunnen gebruikers korte video’s maken met muziek erachter. Je kunt onder andere de muziek van je favoriete artiest playbacken, er een dansje op bedenken of het als omlijsting voor een sketch gebruiken. Volgens meerdere grote platenmaatschappijen, hebben de eigenaren van TikTok daar alleen niet de juiste rechten voor.

Tegen de Financial Times zeggen vier mensen dat die bedrijven de eigenaar van TikTok willen aanklagen. Onder andere David Israelite, ceo van de National Music Publishers Association noemt het „geen onwaarschijnlijke vervolgstap in de toekomst”. Hij schat dat meer dan 50 procent van de muziek die op TikTok wordt gepubliceerd, niet de juiste licentie heeft.

Geschonden auteursrechten

De platenmaatschappij Universal Music is al een tijdje aan het onderhandelen met de makers van de app. Op dit moment is er nog geen overeenkomst. Artiesten als Billie Eilish, Lady Gaga, Taylor Swift en Elton John krijgen daardoor geen rooie cent als iemand een video maakt met hun muziek eronder.

Dat wil volgens bronnen van de Financial Times niet bepaald vlotten. „Deze manier van auteursrechten schenden zie je zelden bij een multinational. We zijn klaar met de onderhandelingen en we gaan het nu juridisch aanpakken.” Een woordvoerder van TikTok laat op zijn beurt weten trots te zijn dat ze de muziekindustrie steunen. „We hebben duizenden licenties. De details van al die overeenkomsten zijn tussen TikTok en de partner en vertrouwelijk.”

Muziek is niet gratis

Wanneer je muziek luistert of gebruikt, moet je daar altijd voor betalen. Voorheen was dat simpel: je kocht een cd, cassettebandje of LP. Daarmee zorgde je dat de zanger(es), de band, producer, schrijver van het nummer betaald werden voor het nummer. Nu muziek veelvuldig digitaal te krijgen is, is het makkelijker er niet voor te betalen. Word je daar toch op betrapt, dan kost dat je alsnog geld.

Ook wanneer je muziek wil gebruiken in een video of op een andere plek, moet daarvoor betaald worden. Een app als TikTok – maar ook Instagram waar je tegenwoordig muziek kunt toevoegen aan je stories – moet dan betalen. Elke keer dat jij of één van de andere miljoenen gebruikers het nummer gebruikt, gaat er een bedrag naar de artiest. Bij video’s op YouTube, Vimeo of Facebook ligt dit overigens anders, daar moet jij als maker van de video betalen voor de rechten van de muziek. Heb je die niet, dan wordt je video verwijderd.

Dit geldt niet alleen voor video’s. Loop je in een winkel of in een restaurant, dan betaalt de eigenaar van het pand een bedrag aan een organisatie die zorgt dat de gedraaide artiest zijn of haar royalties krijgt. Elke keer dat een liedje wordt gedraaid of gespeeld, moet iemand er uiteindelijk voor betalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rechtszaak om auteursrechten dreigt voor TikTok
Sluiten