Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 9 apr 2020 / 08:49 uur

Opgelet voor verbranden: zon wordt heel krachtig

Door een sterkte zonkracht op vrijdag en zaterdag, kan een lichte huid in twintig tot veertig minuten verbranden.

Zonaanbidders opgelet: wie de komende dagen in eigen tuin, op een balkon of voor en open raam in de zon zit, doet er verstandig aan zich goed in te smeren met zonnebrandcrème. De zon is op vrijdag en zaterdag namelijk heel krachtig en met zonkracht 4 tot 5 kan een lichte huid al in twintig tot veertig minuten verbranden. Tussen 13.00 uur en 15.00 uur is de zon het felst, maar ook voor en na die tijden kan je huid makkelijk rood kleuren. Met die waarschuwing kwam weerdienst Weeronline donderdagmorgen.

Felle zon kwam als verrassing

Ook eerder deze week was de zonkracht hoog en werd op veel plaatsen zonkracht 4 gemeten. Voor begin april zijn dit bijzonder hoge waarden en voor veel mensen kwam de felle zon dan ook als een verrassing, met verbranding tot gevolg.

Opgelet voor verbranden: zon wordt heel krachtig
Tijdens het zonnige afgelopen weekend, handhaafden wijkagenten de 1,5 meter-maatregel, zoals hier in Den Haag. | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Juiste koele dagen verraderlijk

De zonkracht hangt niet af van de temperatuur. Het is dus niet zo dat je snel verbrandt op een bloedhete dag. Juist koele dagen met veel zon, zoals in maart en april zijn erg verraderlijk. De zonkracht is afhankelijk van de hoeveelheid ozon hoog in de atmosfeer. Wanneer de ozonlaag dun is, bereikt meer schadelijke UV-straling het aardoppervlak en verbrand je sneller.

Insmeren of de zon mijden

Komende dagen schijnt de zon volop, ontstaan hooguit enkele stapelwolken en zijn soms dunne sluierwolken zichtbaar. Op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag is de zonkracht het hoogst: 4 in het noorden tot 5 in het zuiden. Toch moet je ook donderdag en zondag opletten voor de krachtige zon, want dan is er sprake van zonkracht 4. Smeer je dus goed in met zonnebrandcrème, of mijd de zon midden op de dag.

Tip van Weeronline: ook in de schaduw heel goed uit te houden in je korte broek, rok en T-shirt of blouse.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opgelet voor verbranden: zon wordt heel krachtig
Sluiten