Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 21 apr 2020
Leestijd: 1 minuut

Partijen willen strenge voorwaarden aan coronasteun multinationals

Niet elk bedrijf dat zijn hand op komt houden, moet zomaar financieel gesteund worden in deze coronacrisis. Dat bepleitten Lodewijk Asscher (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) maandagavond in Jinek.

Zo zouden bedrijven die doorgaans in belastingparadijzen zitten wat hen betreft niet langer op deze voordelen hoeven te rekenen, zoals in Denemarken al gebeurt. Net zoals bedrijven waar topmannen en aandeelhouders nog bonussen opstrijken.

Belasting in Nederland

Ik vind dat als wij als samenleving grote bedrijven steunen, ze zelf fors moeten meebetalen en ook in goede tijden gewoon belasting moeten betalen in Nederland”, vertelde Klaver.  Niemand wil dat dat geld gaat naar de aandeelhouders, de topmensen, naar de mensen die dat geld al hebben.”

Asscher vulde zijn collega aan. Er is nu ook een kans om het beter te doen. Mensen helpen elkaar. Ik vind het terecht dat we bedrijven helpen, maar dan is dit ook het moment om duidelijke afspraken te maken. Het geld komt van de samenleving. Voor blijvende steun van de PvdA is dit ook een voorwaarde. Bij de bankencrisis is de rekening betaald door gewone mensen. Laten we dat alsjeblieft beter maken.”

Onder andere het gegeven dat Booking.com en KLM zich melden voor coronasteun, leidde tot de nodige kritiek. Zo zou Booking negentig procent van de salarissen van haar werknemers willen hebben laten uitkeren door het UWV, terwijl het de voorbije jaren profiteerde van van zogenoemde tax rulings van de Belastingdienst. Hetgeen het bekende reisplatform bijna twee miljard euro opleverde. KLM besprak de voorbije week juist een enorme bonus voor topman Pieter Elbers.

Strengere voorwaarden bij verlenging

Als het maatregelenpakket verlengd dient te worden worden, moeten daar volgens de twee links partijen ook strengere eisen bij komen. Iets dat ook D66’er Rob Jetten bepleit. Zo zouden er duurzaamheidsvoorwaarden gesteld kunnen worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.