Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Utrecht staat stil bij tramaanslag

Op het 24 Oktoberplein in Utrecht is woensdag de tramaanslag herdacht. Precies een jaar geleden kwamen bij de aanslag vier mensen om het leven en vielen meerdere gewonden. 

Om 10.43 uur, het moment waarop Gökmen T. om zich heen begon te schieten, luidden de klokken van de Domtoren. Vervolgens hield de stad een minuut stilte en stonden de trams stil.

Eerder vanochtend hadden de burgemeester en minister Grapperhaus bloemen gelegd op het plein.

Videoboodschap

Veel mensen moeten de herdenking vanwege de coronacrisis noodgedwongen vanuit huis volgen. Daarom staat burgemeester Jan van Zanen in een videoboodschap stil bij de slachtoffers. „We vergeten hen niet. Nooit", zei hij.

„In onze gedachten zijn we vandaag bij hen die we nog steeds missen. Vier mensen die slachtoffer werden van een onbegrijpelijke, zinloze en weerzinwekkende daad van geweld. Denken we aan de mensen die gewond raakten. Staan we naast hun nabestaanden, alle politieagenten en hulpverleners, de ooggetuigen en iedereen die ter plekke op enigerlei wijze bijdroeg. Nog iedere dag zijn voor hen de pijnlijke herinneringen en het gemis voelbaar. Voor hen is het elke dag 18 maart."

Herinneringsplek

Op het 24 Oktoberplein is een blijvende herinneringsplek ingericht. Het landschappelijk monument verbeeldt de golf van ongeloof en verdriet die door de stad ging na de schietpartij.

Vrijdag doet de rechtbank uitspraak in de rechtszaak tegen de verdachte. Het Openbaar Ministerie heeft een levenslange celstraf tegen de Utrechter geëist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.