Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 mrt 2020 / 13:29 uur

Twee jaar cel voor oud-topman Vestia om fraude

Erik Staal, de ernstig zieke oud-topman van woningcorporatie Vestia, moet twee jaar de cel in. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, verduistering, diefstal en witwassen. In vier jaar tijd heeft hij als voorzitter van stichting HASA ruim 1,7 miljoen euro verduisterd.  

HASA was door Staal in de jaren 90 opgericht om de sociale woninghuisvesting in Zuid-Afrika te bevorderen. Volgens de rechtbank heeft Staal het geld echter gebruikt voor zichzelf, hoewel hij al een riant inkomen genoot. Zo kocht hij er luxe spullen van en gebruikte hij het geld om de schikking die hij met Vestia had afgesproken te betalen.

Vestia

Staal raakte in januari 2012 verwikkeld in een schandaal rondom vastgoedontwikkelaar Vestia, waarvan hij in die tijd topman was. Vestia was onder de leiding van Staal uitgegroeid tot de grootste woningcorporatie van Nederland en Staal was de best verdienende topman in de woningbouwsector.

Onder de leiding van Staal had Vestia verschillende financiële gokken genomen, die totaal verkeerd waren uitgepakt. De schade was zelfs zo groot dat Vestia dreigde alle andere woningbouwcorporaties in Nederland mee te nemen in haar val.

Winkeldiefstal

Staal wordt ook veroordeeld voor winkeldiefstal. Eind 2017 wilde hij in Nieuwerkerk aan den IJssel met twee slijpschijven, een paar handschoenen, led-lampen, lichtschakelaars en een contactdoos zonder te betalen langs de kassa lopen.

Het vonnis is lager dan de 3,5 jaar cel die het Openbaar Ministerie had geëist. De rechtbank houdt er rekening mee dat Staal de stichting ruim 2,4 miljoen euro inmiddels heeft terugbetaald en dat hij ernstig ziek is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Twee jaar cel voor oud-topman Vestia om fraude
Sluiten