Metro
Metro Nieuws 11 mrt 2020 / 12:09 uur

Tiktok-tieners maken gevaarlijk alcoholisch drankje

Wanneer je een verdovend middel (nog) niet mag gebruiken, is op zoek gaan naar een alternatief niet altijd een goed idee. Thuisbrouwende tieners op het sociale medium TikTok fabriceren massaal een alcoholische versnapering die best gevaarlijk kan zijn.

Het DIY-drankje is een flinke trend op TikTok. De ingrediënten? Die kun je gewoon bij de supermarkt halen. Er is namelijk alleen fruitsap, suiker en actieve droge gist nodig. Sommige video’s van thuisbrouwers hebben inmiddels honderdduizenden likes en inspireren anderen om een eigen brouwerij te beginnen.

Makkelijk te maken

Het is namelijk vrij simpel. Met een trechter doen de amateurfabrikanten een eetlepel actieve gist en een cup (215 gram) suiker in een fles van 3,7 liter (een gallon). De dop blijft losjes op de fles óf er wordt een ballon over de opening heen gedaan. Na een week ontstaat er alcohol in het fruitdrankje.

Actieve droge gist en suiker zorgen samen voor een moleculaire reactie, waardoor alcohol ontstaat. Het is niet veel anders dan het fabriceren van de alcoholische dranken die je in de supermarkt vindt, zegt voedingsdeskundige John Wilson van de Colorado State University tegen Pop Science.

Maar, waarschuwt hij, het kan ook zorgen voor een explosie. Wanneer er kooldioxide bij het brouwsel komt, kan het pak ontploffen in je koelkast.

Niet veilig

Ook waarschuwt hij dat het drankje niet per definitie veilig is om te drinken. Zo kun je jezelf vergiftigen met botulisme, een ziekte die veroorzaakt wordt door de gifstoffen (toxines) van een bacterie, Clostridium botulinum. In Nederland komt deze ziekte gelukkig weinig voor. Met thuisbrouwen is de kans wel groter dat je het krijgt, omdat het brouwsel al snel de ideale omgeving is voor de bacterie.

Hoewel alcohol natuurlijk nooit gezond is, is het verstandig om goed op te letten met de tienervariant van moonshine. TikTok heeft een waarschuwing bij de video’s gezet die laten zien hoe je het drankje maakt.

Reageer op artikel:
Tiktok-tieners maken gevaarlijk alcoholisch drankje
Sluiten