Nieuws 11 mrt 2020
Leestijd: 4 minuten

Auto leasen? Vergeet de prijs, kies de beste voorwaarden

Twee nuchtere ondernemers uit het Noorden van het land hebben het onafhankelijke vergelijkingsplatform debesteleasedeal.nl opgericht. Het is hun missie om zakelijk leasen transparanter te maken.

Nu vergelijken veel ondernemers offertes alleen op basis van prijs, maar aan wat er in de kleine lettertjes staat wordt vaak weinig aandacht besteed. Of er wordt helemaal niet naar gekeken. Logisch, maar onverstandig. Er staan immers afspraken in waar je jaren aan vastzit. Vandaar dat debesteleasedeal.nl ondernemers bijstaat met persoonlijk advies en in begrijpelijke taal uitlegt wat er in de contracten staat.

Ouderwets leasedeals vergelijken

Er zijn diverse websites waar je als ondernemer een leaseauto of bedrijfswagen kunt uitzoeken en kunt berekenen wat de auto gaat kosten. Vervolgens vraag je bij verschillende leasemaatschappijen en dealers een offerte op. Voordat je het weet heb je meerdere accountmanagers aan de lijn die een kop koffie met je willen drinken. Deze accountmanagers adviseren je graag, maar preken wel voor eigen parochie. Echt onafhankelijk advies krijg je dus niet. Of ze hebben een prachtige aanbieding waar je direct ‘ja’ op moet zeggen. Die aanbieding klinkt interessant, maar je wilt liever geen overhaaste beslissingen nemen.

Ondertussen moet je zelf de vele pagina’s tellende voorwaarden en mantelovereenkomsten uitpluizen en contracten met elkaar vergelijken. Omdat dat een tijdrovende en ingewikkelde klus is, geeft de prijs vaak de doorslag. Maar van de addertjes onder het gras word je je pas bewust als het te laat is.

Addertjes onder het gras bij zakelijk leasen

Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat de werkelijk gereden kilometers afwijken van de kilometrage in het contract. Een leasemaatschappij past dan het contract aan. Dat heeft financiële gevolgen en dat is vrijwel nooit in het voordeel van de leaserijder.

Of je staat voor een onderhoudsbeurt bij de garage, maar de monteurs mogen de banden niet vervangen. Daarvoor moet je bijvoorbeeld naar Euromaster of KwikFit. Onhandig!

Auto leasen? Vergeet de prijs, kies de beste voorwaarden
Foto: Colourbox

En wat te denken van kosten voor innameschades? Schades die ontstaan door normaal gebruik – denk aan een beschadigde velg omdat je een stoeprandje hebt geraakt of krassen op de deur door een winkelwagentje – worden door de leasemaatschappij in rekening gebracht als eigen risico. Het komt zelfs voor dat de waardevermindering wordt doorbelast. En dat terwijl je echte schades altijd keurig hebt gemeld.

Tot slot de onduidelijke administratiekosten. Als je een bekeuring of parkeerboete krijgt, verhaalt de leasemaatschappij niet alleen de boete maar ook administratiekosten. Waarom en waarvoor? Dat daar kom je niet achter, maar de rekening moet wel betaald worden.

Zakelijk leasen moet veel transpanter

Zakelijk leasen moet veel transparanter worden, vinden Floris Mulder en René Meijer van debesteleasedeal.nl. Mulder: „Ongelooflijk, maar er bestond nog geen onafhankelijk platform voor leaseauto’s waarbij je naast de prijs ook de voorwaarden met elkaar kunt vergelijken. Onze klanten krijgen van ons een persoonlijk advies en we leggen in begrijpelijk taal uit wat er in de offertes en voorwaarden staat. Zo komen zakelijke leaserijders niet meer achteraf voor vervelende verrassingen te staan.”

„Ons vergelijkingsplatform werkt heel eenvoudig”, zegt Meijer. „Via de debesteleasedeal.nl geef je in twee minuten je autowensen door. Vervolgens neemt een van onze ervaren mobiliteitsadviseurs contact met je op om je wensen te bespreken en je te voorzien van persoonlijk en onafhankelijk leaseadvies. Aan de hand hiervan vragen we meerdere offertes op bij geselecteerde leasemaatschappijen. Debesteleasedeal.nl vergelijkt deze offertes op voorwaarden en prijs. Vervolgens ontvang je van ons de leasevergelijker in je mailbox. In één oogopslag zie je de beste leasedeals. Je kiest ten slotte zelf de deal die het best past bij jouw situatie. Zo weet je van tevoren precies onder welke voorwaarden en prijs jij je handtekening zet. Geen addertjes meer, dus. Dat rijdt wel zo fijn.”

Auto leasen? Vergeet de prijs, kies de beste voorwaarden
Foto: Colourbox

Onafhankelijke vergelijkingssite

Debesteleasedeal.nl maakt een eind aan de zoektocht in het oerwoud van pagina’s tellende voorwaarden, mantelovereenkomsten en opdrachtbevestigingen die leasemaatschappijen hun klanten toesturen.

Mulder: „Het mooiste is: klanten betalen niks voor onze service. We ontvangen een eenmalige vaste vergoeding van de leverende leasemaatschappij. De vergoeding die we krijgen speelt geen rol in de uitkomst van de leasevergelijker. We zijn volledig onafhankelijk en niet gebonden aan welke aanbieder dan ook. Het maakt ons dus niet uit voor welke aanbieder wordt gekozen.”

Niet elke leasemaatschappij wordt toegelaten bij debesteleasedeal.nl. Mulder: „We stellen hoge eisen. Wij vinden het belangrijk dat een leasemaatschappij eerlijke en transparante voorwaarden heeft, goed bereikbaar is, snel antwoord geeft op vragen en het liefst ook nog een online portal heeft. Dat werkt wel zo prettig en is in het belang van de leaserijder.”

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Metro)

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.