Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Meer maatregelen tegen verspreiding coronavirus

Om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen, moeten zorgverleners kijken hoe er meer personeel kan worden aangetrokken. Ook moet er worden gekeken worden naar alternatieve behandellocaties, zoals verpleeghuizen.

Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk heeft een tijdelijke opnamestop ingesteld voor de afdeling intensive care.

De maatregel wordt genomen nadat een eerste test bij een patiënt op de intensive care op het nieuwe coronavirus positief was gebleken. Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam maakten eerder al bekend dat zij tijdelijk geen nieuwe patiënten opnemen.

Kazernes of verpleegtenten

Voor extra personeel kan worden gekeken naar privéklinieken of defensie, suggereert het OMT. Behalve aan verpleeghuizen kan er voor behandeling ook worden gedacht aan kazernes of verpleegtenten. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) laat weten dat de adviezen worden overgenomen.

Bruins heeft ook laten kijken naar de voorraad beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes voor zorgmedewerkers. Tot dusver zijn er geen signalen dat er grote tekorten ontstaan, maar de vraag neemt wel toe. Daarom onderzoekt Bruins of er in Europees verband een voorraad kan worden aangelegd, die is aan te spreken als er tekorten ontstaan.

Bruins benadrukt dat de middelen nodig zijn „om patiënten te kunnen behandelen in de zorgsector" en dat ze „weinig bescherming bieden voor algemeen gebruik. Gebruik daarvan door het publiek is geen praktische maatregel", aldus het RIVM.

Crisisteam kabinet

Het kabinet komt dinsdagochtend voor het eerst in crisissamenstelling samen om over de verspreiding van het nieuwe coronavirus te praten. De bijeenkomst van de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) vindt plaats op het ministerie van Justitie en Veiligheid, aan het einde van de ochtend. Het zou kunnen dat er na dit overleg weer nieuwe maatregelen worden afgesproken.

Een inwoner van de gemeente Haarlem is maandag positief getest op het coronavirus. De persoon heeft het virus opgelopen bij het bezoek aan een inmiddels andere bevestigde patiënt binnen Nederland. Dit zou mogelijk de 20e besmetting zijn. Van drie mensen is nog niet duidelijk door wie -of wat- zij zijn aangestoken met het virus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.