Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 mrt 2020 / 07:14 uur

Medisch personeel mag in Frankrijk gratis met de trein

Franse gezondheidswerkers mogen gratis reizen met de hogesnelheidstreinen en intercity’s door het hele land. Dat heeft de Franse spoorwegmaatschappij SNCF maandag aangekondigd.

De spoorwegmaatschappij reageert hiermee op een oproep van de Parijse ziekenhuizen aan mensen met een medische of paramedische opleiding om hen te komen versterken.

In Franse ziekenhuizen zijn 7240 mensen opgenomen, 1746 gevallen liggen op de intensive care. De aankondiging van de spoorwegen komt een dag nadat het officiële dodental in Frankrijk steeg tot 674.

Rode Kruis ontvangt hulpmiddelen

In Nederland is er ook goed nieuws. Het Rode Kruis heeft afgelopen weekeinde duizenden beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen ontvangen. Het gaat onder meer om ruim 125.000 maskers, 36.000 beschermingsbrillen en 500 liter desinfecterende vloeistof.

Afgelopen vrijdag deed de hulporganisatie een oproep aan particulieren en ondernemers die beschikken over de juiste materialen om hun spullen te doneren aan de hulporganisatie.

Beschikbaar voor zorginstellingen

Het Rode Kruis stelt alle ingezamelde spullen beschikbaar voor de zorg bij de instellingen waar ze op dit moment het hardst nodig zijn. Vandaag komen de eerste materialen binnen bij het Rode Kruis, waar ze door vrijwilligers worden gecontroleerd en gesorteerd.

De hulporganisatie zegt dat zowel grote als kleine partijen zijn aangeboden en er zelfs beademingsapparatuur beschikbaar is gesteld. Ook klussers melden zich, die nog een verdwaalde doos geschikte mondmaskers over hadden na hun laatste opknapwerk.

‘Fantastisch’

„Het is fantastisch om te zien dat mensen gehoor hebben gegeven aan onze vraag. De mailbox stroomde vol na de eerste oproep voor medische hulpmiddelen, waar nu een tekort aan is. Daarna zijn we direct gaan bellen om te vragen of het echt om de benodigde spullen gaat en na een zorgvuldige check om af te spreken hoe we ze inzamelen. De eerste lichtingen komen vandaag bij ons aan," aldus Peter Lasschuijt, crisiscoördinator bij het Rode Kruis over de inzamelactie.

Philips investeert in ventilatoren

Ook het Nederlandse bedrijf Philips draagt de komende tijd hun steentje bij. Het bedrijf uit Eindhoven gaat de productie van medische ventilatoren de komende tijd flink verhogen om zo aan de sterke vraag van ziekenhuizen vanwege de coronacrisis te voldoen. Het is de bedoeling dat binnen acht weken een verdubbeling van de productie wordt behaald en tegen het derde kwartaal moet dat een verviervoudiging zijn.

Philips neemt extra personeel aan, voegt productielijnen toe en gaat werknemers meer diensten laten draaien. „Er is een ongekende, wereldwijde vraag naar medische apparatuur om te helpen met de diagnose en behandeling van patiënten met het coronavirus", al topman Frans van Houten van Philips.

Negatieve impact

Het zorgtechnologieconcern heeft productiefaciliteiten in Noord-Amerika, Europa en Azië. Philips verwacht wel dat het coronavirus een negatieve impact op zijn resultaten in de eerste helft van dit jaar zal hebben, omdat de vraag naar zijn consumentenproducten wordt geraakt en de toeleveringsketen wordt verstoord. Het bedrijf kan nog niet zeggen hoe groot die impact uiteindelijk zal zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Medisch personeel mag in Frankrijk gratis met de trein
Sluiten