Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 mrt 2020 / 18:14 uur

Lockdown in Frankrijk en België met twee weken verlengd

Frankrijk verlengt de lockdown in het land met twee weken tot 15 april om het coronavirus verder in te dammen. Dat maakte premier Édouard Philippe (foto) vrijdag bekend.

In Frankrijk gelden strikte beperkingen op de bewegingsvrijheid van inwoners. „Na de eerste tien dagen van lockdown is het duidelijk dat we nog maar aan het begin staan van deze epidemische golf. Het heeft Oost-Frankrijk onder water gezet en nu arriveert het in de regio Parijs en Noord-Frankrijk", zei Philippe.

Dezelfde regels

Hij zei dat de lockdownperiode om deze reden vanaf dinsdag met twee weken wordt verlengd, en voegde eraan toe dat dezelfde regels van toepassing blijven. Dat betekent dat mensen zoveel mogelijk binnen moeten blijven.

Wie in Frankrijk de deur uit gaat, is verplicht een formulier mee te nemen, waarop hijzelf heeft aangegeven waarom hij van huis gaat. De regering heeft bepaald dat iedereen uitsluitend de straat op mag als dat echt nodig is.

Het is in Frankrijk toegestaan levensmiddelen te kopen, naar het werk, een apotheek of een arts te gaan, buiten de woning hulp te bieden, voor de zorg voor kinderen de straat op te gaan, huisdieren uit te laten en alleen te gaan sporten.

België

De Belgen moeten twee weken langer thuis blijven. De regering van premier Sophie Wilmès verlengt de periode dat het land op slot is tot het weekend van 18 april en verscherpt de handhaving van de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus. Dat is besloten op aanraden van de Nationale Veiligheidsraad, melden Belgische media.

De ‘lockdown’ zou aanvankelijk op maandag 6 april worden opgeheven, de dag dat de Paasvakantie in België begint. Sinds 18 maart zijn alleen nog essentiële winkels open, werken mensen massaal thuis en geldt een verbod op samenscholing en niet-noodzakelijke verplaatsingen. De grenzen zijn gesloten voor toeristen en dagjesmensen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lockdown in Frankrijk en België met twee weken verlengd
Sluiten