Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 mrt 2020 / 12:45 uur

Internationale heroïnelijn opgerold, meerdere arrestaties in Nederland

Met de arrestatie van de belangrijkste spelers begin deze week in onder meer Nederland is een grote internationale heroïnelijn opgerold. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.

Nederland was steeds de plek waar de heroïne naartoe moest, om vervolgens weer te worden geëxporteerd naar bijvoorbeeld Engeland, Duitsland of Scandinavië. Volgens de politie zijn tonnen heroïne onderschept in Europa en daarbuiten.

Samenwerking

In Nederland werden in de zaak begin deze week drie verdachten van 44 tot 50 jaar in Dordrecht en Amsterdam aangehouden. In België werd een 32-jarige vrouw opgepakt. In Polen werd eveneens een verdachte aangehouden en in Turkije vonden zeven arrestaties plaats. Voor de zaak werd samengewerkt met Europol, Turkije, Italië, Duitsland, België, Spanje, Litouwen, Wit-Rusland en Kazachstan.

De zaak kwam aan het rollen toen eind 2018 in het Italiaanse Genua 300 kilo heroïne werd gevonden, met als bestemming Roosendaal. Al snel werd volgens de politie duidelijk dat een 44-jarige man uit Dordrecht een belangrijke speler was in Nederland. Hij regelde bedrijfspanden en zorgde voor de juiste deklading om de heroïne te vervoeren.

Een groot aantal partijen, variërend van honderd tot enkele honderden kilo’s, werd onderschept in Nederland en intussen werden hier verdachten voor aangehouden. Zo werd in juni 2019 170 kilo heroïne gevonden in een loods, waarna zes verdachten werden opgepakt. Bij verschillende politieacties werden vorig jaar verdachten aangehouden in Rotterdam, Bergschenhoek, Amsterdam en Roosendaal.

Vrachtwagens

Ook in het buitenland vonden acties plaats. In Duitsland zette de politie een vrachtwagen op de snelweg aan de kant. In de vrachtwagen werd 640 kilo heroïne aangetroffen. In Kazachstan werd vorig jaar 1100 kilo heroïne ontdekt in een vrachtwagen met natuursteen. Ook andere manieren van smokkelen werden toegepast. Zo werd de heroïne verpakt in de oriëntaalse specialiteit halva, een zoet gerecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Internationale heroïnelijn opgerold, meerdere arrestaties in Nederland
Sluiten