Julia Osendarp
Julia Osendarp Nieuws 13 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Coronavirus dwingt tot bruiloft of uitvaart in kleine kring

Het coronavirus heeft Nederland in zijn greep, maar wat als je net een bruiloft op de planning had staan? Of nog lastiger, wat als een dierbare overlijdt?

Evenementen en bijeenkomsten met meer dan honderd mensen worden vanwege het beruchte coronavirus afgelast. Dat besloot het kabinet eerder vanwege het besmettingsgevaar van het virus.

Sarah Glasbergen, trouwexpert en oprichter van trouwsite The Perfect Wedding, volgt het nieuws rondom bruiloften de hele dag. „In de gemeente Rotterdam mogen bruiloften onder de honderd gasten doorgaan, maar bijvoorbeeld in de gemeente Utrecht worden alle huwelijken tot 31 maart afgelast.”

Flexibel zijn

Glasbergen legt uit dat naast besluiten vanuit de overheid ook veel locaties hun deuren sluiten. „Het zou dus kunnen dat de gemeente bruiloften door laat gaan, maar dat de locatie de stekker eruit trekt.” Daarnaast ziet de trouwexpert dat de gastenlijst voor geplande bruiloften krimpt. „Sommige gasten zijn toch bang om te komen.”

„Een bruidspaar wil gewoon trouwen. Dus als de leveranciers meewerken kun je makkelijk het een en ander verplaatsen”, zegt Glasbergen. Ook benadrukt ze dat deze situatie voor niemand te voorspellen was. „Ik hoop dat alle partijen flexibel zijn om oplossingen te vinden.”

Glasbergen verwacht dat door de corona-onrust de winterbruiloften in het komende jaar zullen toenemen. „Meestal is dat een rustige periode, maar waarschijnlijk zal het nu drukker worden.” De trouwexpert ziet ook dat er momenteel veel mensen thuis zitten. „Momenteel worden er veel bruiloften online gepland.”

Een bruiloft lijkt dus verplaatsbaar, maar met een uitvaart gaat dat niet zo makkelijk. Woordvoerder Naomi Samson van uitvaartorganisatie Monuta legt uit dat ook zij de ontwikkelingen omtrent het virus nauw volgt. „Uitvaarten met meer dan honderd mensen zijn niet meer mogelijk. Dat is heel naar voor de nabestaanden die een uitvaart hebben gepland. Ondanks dat begrijpen veel genodigden wel dat het niet wenselijk is met meer dan honderd mensen in een ruimte plaats te nemen.”

Troosten

De richtlijnen van het RIVM blijven ook voor uitvaartorganisaties een handvat. Daarbij worden de hygiënische maatregelen streng gehanteerd. „We weten dat een uitvaart een plek is waar mensen veel met elkaar in contact komen. We adviseren dan ook om troosten of knuffelen in deze situatie te beperken.”

Samson vertelt dat er op allerlei manieren naar oplossingen wordt gezocht. „Gelukkig begrijpen veel mensen dat ze zich aan de regels moeten houden. De uitvaarten gaan wel door, maar dan bijvoorbeeld in kleine kring.” De woordvoerder geeft een voorbeeld van een familie die een kerkdienst had gepland met veel genodigden. „Zij namen uiteindelijk zelf de beslissing om de begrafenis klein te houden en in een later stadium een herdenkingsceremonie te organiseren.” Ook legt zij uit dat de uitvaartorganisatie adviseert om een video-opname te maken van de uitvaart. „Maar er zijn ook mogelijkheden voor een live-stream van de ceremonie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.