Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 10 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

‘Stop met dat doorverhuizen van kinderen’

Bied kinderen een vaste zelfgekozen mentor. Stop met het doorverhuizen van uit huis geplaatste kinderen. Benut als hulpverleners om te doen wat nodig is. En: maak afspraken over de lange termijn.

Dat zijn de vier aanbevelingen van Stichting Het Vergeten Kind aan het adres van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), aan de Branches Gespecialiseerde Zorg voor Jeugd (BGZJ) en aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

82.561 handtekeningen

De minister nam ze maandag in ontvangst, net als 82.561 handtekeningen van Nederlanders die vinden dat 55.000 kinderen die door problemen in het gezin niet meer thuis wonen, veel te veel hulpverleners zien. Hij kreeg ze uit handen van twee jonge ervaringsdeskundigen, Linda en Annemara, die samen met andere jongeren een boegbeeld zijn onder de naam The Unforgettables.

Metro zag de twee vorige week ook, toen zij in De Week van het Vergeten Kind aanschoven bij Beau van Erven Dorens. Linda en Annemara en nog vier jongeren, hebben tot nu toe in totaal 547 hulpverleners gezien. Daardoor voelen ze zich nog slechter dan daarvoor en vertrouwen zij zelden iemand meer.

Rust en stappen

„Het is goed dat jullie ons op de huid zitten”, kon minister De Jonge hen gisteren melden. „Kinderen moeten sneller weten waar ze aan toe zijn. We moeten rust creëren en stappen zetten waar kinderen echt wat van merken.” Mooie woorden van de politicus, maar Het Vergeten Kind laat het daar niet bij. Margot Ende, directeur van de stichting: „Over drie maanden gaan we met The Unforgettables nogmaals met de partijen in gesprek om te horen wat zij met hun toezegging hebben gedaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.