Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 12 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Ruim 10 procent Nederlanders liever geen islamitische collega

Je hebt dagelijks met ze te maken en vaak kun je ze niet kiezen. Toch hebben veel Nederlanders wél een voorkeur met wie ze samenwerken.

Onder andere religie speelt een flinke rol als het gaat om het wel of niet willen van een bepaalde collega. Twaalf procent van de Nederlandse werknemers wil namelijk geen moslim aan het bureau naast hem of haar. Christenen worden vaker geaccepteerd, drie procent wil deze religieuze groep niet als collega. Mannen hebben vaker moeite met islamitische collega’s dan vrouwen.

Verschillen per regio

Wel blijken de resultaten op regionaal niveau aardig te verschillen. In Limburg en Friesland hebben maar liefst 20 procent van de ondervraagden liever geen islamitische collega. Tegenover Utrecht waar slechts vier procent wat op collega’s met deze religie tegen heeft.

In Utrecht is men sowieso het meest tolerant tegenover gelovige collega’s: niemand vindt het erg als iemand met wie ze samenwerken christelijk is. Ook wat christelijke collega’s betreft hebben Friesland en Limburg de meeste moeite met het geloof: respectievelijk heeft zes en zeven procent liever geen christen als collega.

Geen redenen

Deze cijfers komen uit onderzoek van IT-detacheerder PEAK-IT. Ze deden onderzoek onder 1078 werknemers die meer dan 32 uur per week werken. Er worden in het onderzoek geen redenen genoemd waarom mensen liever geen moslim of christen als collega willen.

Directeur Richard Stassen zegt de uitkomst niet verwacht te hebben. „Toch hebben we besloten de cijfers te publiceren, omdat het onderwerp, hoe gevoelig ook, niet onderbelicht dient te blijven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ruim 10 procent Nederlanders liever geen islamitische collega
Sluiten