Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 11 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Eén huis? Da’s dan 308.000 euro graag’

De gemiddelde verkoopprijs van een huis in ons land, kwam vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis boven de drie ton.

Wilde je vorig jaar lekker in de buurt van de Noordzee wonen en koos je daarom voor een koophuis in Bloemendaal? Dan kon je gemiddeld 832.000 euro neerleggen. Daarmee was de Noord-Hollandse badplaats volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster de duurste gemeente van 2019.

Wilde je ook nabij het water wonen, maar was de Eems in plaats van de Noordzee ook prima? Dan kon je vorig jaar in Delfzijl neerstrijken voor een gemiddelde koophuizenprijs van 155.000 euro. Juist, de Groninger gemeente werd daarmee de goedkoopste woonplaats van 2019.

Historisch cijfer

Het CBS maakt woensdag de gemiddelde verkoopprijs van een koophuis per Nederlandse gemeente bekend. Het landelijk gemiddelde is daarbij een recordcijfer geworden: 308.000 euro. Nooit eerder in de geschiedenis van de woningmarkt gingen huizen voor die gemiddelde prijs over de toonbank.

Dat huizen vorig jaar duur waren, zal weinigen verrassen. Maar het bijbehorende cijfer is historisch. Dat komt overigens niet door enorme uitschieters. Van de 355 Nederlandse gemeenten zijn er namelijk 326 waarvan de gemiddelde koopsom is gestegen. In 80 procent van de gemeenten lag de gemiddelde verkoopprijs van een huis tussen de 230.000 en 399.000 euro.

Aftikken in Noord-Holland

Hoewel Bloemendaal ‘recordhouder huizenprijs’ is, was Noord-Holland vorig jaar sowieso de duurste provincie om een woning op de kop te tikken. In de Top 10 van gemeenten met de hoogste gemiddelde verkoopprijs, liggen er acht in Noord-Holland. Hoofdstad Amsterdam (485.000 euro) haalt die Top 10 nog niet eens.

Voor Blaricum, Laren, Heemstede, Amstelveen, Gooise Meren, Ouder-Amstel en Bergen geldt dat wel. De twee gemeenten buiten Noord-Holland die tot de duurste plaatsen behoren zijn Wassenaar (Zuid-Holland) en Rozendaal (Gelderland). Blaricum was de duurste gemeente in 2018, maar nu dus voorbijgestreefd door Bloemendaal.

amsterdam, huizenmarkt, hypotheekrente
Amsterdam is door onder meer de grachtenpanden duur, maar staat niet in de Top 10. | Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Voor ‘een prikkie’

In totaal zijn er acht gemeenten waar in 2019 meer dan een half miljoen euro voor een bestaande koopwoning werd betaald. Nederland telde vorig jaar veertien gemeenten met een gemiddelde verkoopprijs van onder de 200.000 euro. Delfzijl staat zoals gemeld met 155.000 euro onderaan de lijst, of bovenaan de Top 10 goedkoopste gemeenten zo je wilt. Delfzijl wordt gevolgd door Pekela (Groningen), Brunssum (Limburg), Den Helder (Noord-Holland), Oldambt (Groningen), Kerkrade, Heerlen (beide Limburg), Stadskanaal, Veendam en Het Hogeland (driemaal Groningen).

Verschillen in het land

Op deze kaart vind je enkele uitschieters en grote steden en de gemiddelde verkoopprijs van een huis in 2019. Dus met de duurste plaats om je slag op de woningmarkt te slaan (Bloemendaal) en ook de goedkoopste (Delfzijl). Hier zie je ook de verschillen tussen grote steden, zoals de ruim 2 ton die tussen Amsterdam en Rotterdam zit.

Wil je de gemiddelde verkoopprijs van een woning vorig jaar in jouw eigen woonplaats zien? Op CBS.nl staan alle Nederlandse prijzen en bijbehorende bedragen op een rij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.