Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 22 feb 2020 / 12:53 uur

Passagier Westerdam had mogelijk toch niet het coronavirus

Het zorgde een week geleden voor veel onrust: een 83-jarige passagier van het cruiseschip Westerdam bleek besmet met het nieuwe coronavirus. Maar nu blijkt dat de Amerikaanse vrouw mogelijk helemaal niet besmet was. 

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC laat dagblad USA Today weten dat zij „mogelijk een longaandoening had, maar het was in elk geval geen COVID-19″.

Positief getest

De bejaarde Amerikaanse zou na het verlaten van het cruiseschip, dat ook tientallen Nederlanders aan boord had, aanvankelijk wel positief zijn getest. Dat gebeurde in Maleisië en leidde tot veel onrust. Medepassagiers en bemanningsleden die nog in Cambodja waren moesten worden gecontroleerd.

„Ik heb bevestigd gekregen dat alle passagiers zijn getest op het coronavirus en dat alle uitslagen negatief terugkwamen”, zegt een CDC-woordvoerder tegen USA Today. „Het gaat ook om de persoon die in eerste instantie wel positief is getest.” De 83-jarige vrouw lag vrijdag nog in een ziekenhuis.

Geweigerd

De Westerdam werd vanwege de onrust over het coronavirus geweigerd door meerdere Aziatische landen, hoewel aan boord geen besmettingen waren gemeld. Het schip mocht uiteindelijk aanleggen in Cambodja. Veel passagiers waren al verder gereisd toen bleek dat de 83-jarige vrouw toch besmet zou zijn.

Boze passagiers

Passagiers reageren boos op het nieuws dat de vrouw het virus kennelijk nooit had. Een man uit Michigan zegt dat „honderden onschuldige passagiers" zijn gedupeerd, bijvoorbeeld doordat ze niet naar huis konden vliegen.

Een vrouw uit Wisconsin vertelt het dagblad over de „enorme stress" en financiële schade die de onzekerheid met zich meebracht. Zo zouden de vliegtickets van haar en haar man zonder opgaaf van reden zijn geannuleerd toen ze vanuit Cambodja naar de VS wilden terugkeren.

Het zou het stel uiteindelijk meer dan 5.000 dollar (ruim 4.600 euro) hebben gekost om alsnog thuis te komen. Daar zocht de lokale gezondheidsdienst contact en gingen ze twee weken thuis in quarantaine. Hun volwassen kinderen lieten eten achter in de garage en haar man kon niet naar zijn werk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Passagier Westerdam had mogelijk toch niet het coronavirus
Sluiten