Metro
Metro Nieuws 10 feb 2020 / 10:11 uur

Kunstcriticus sloopt duur kunstwerk

Een kunstwerk heeft een Mexicaanse tentoonstelling niet overleefd. Het werk van Gabriel Rico, waar een prijskaartje van zo’n 18.000 dollar aan hing, stortte door het toedoen van een kunstcriticus in elkaar. 

De vrouw, Avelina Lésper, zegt dat het om een ongeluk gaat. Ze wilde een leeg blikje naast de installatie zetten, om minachting voor het werk te uiten. Toen viel het prompt in stukken uiteen.

Steen, voetbal en veertjes

Het werk bestond uit een glasplaat, met daarin een steen, een voetbal, veertjes en andere voorwerpen erin. Volgens The Guardian zou kunstenaar daarmee het contrast tussen door mensen gemaakt voorwerpen en natuurlijk objecten willen aantonen.

Kunstcriticus sloopt duur kunstwerk
Kunstcriticus sloopt duur kunstwerk / OMR Gallery

„Het was alsof het kunstwerk mijn commentaar hoorde en voelde wat ik ervan dacht", zei Lésper in een videostatement voor een Mexicaanse mediagroep. „Het werk spatte in stukjes uiteen en viel op de grond."

De bewuste galerij is – of het kunstwerk nu luisterde naar kritiek of niet – niet blij met Lésper: „Ze kwam te dichtbij het werk. Het neerzetten van het blikje en het willen maken van de foto is zonder twijfel wat ervoor heeft gezorgd dat het kunstwerk uiteen spatte. Een enorm gebrek aan professionaliteit en respect."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kunstcriticus sloopt duur kunstwerk
Sluiten