Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 18 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Kinderopvang mag niet-gevaccineerd kind afwijzen

Kinderen die niet zijn gevaccineerd kunnen door kinderdagverblijven toch geweigerd worden in de toekomst. De meerderheid van de Tweede Kamer is alsnog voor het initiatiefwetsvoorstel van D66. 

Een blije Paul van Meenen (D66): „Dit is van groot belang voor kinderen en ouders die zo een geïnformeerde keus kunnen maken.”

Niet ingeënt

Uit cijfers van het RIVM bleek pas dat de vaccinatiegraad voor bof, mazelen en rode hond vorig jaar iets gestegen is. Toch zijn er in de afgelopen jaren steeds meer ouders die ervoor kiezen hun kinderen geen prikjes te geven. Daarom wilde de D66 de wet in stemming brengen.

Twijfels over voorstel

De meerderheid werd eerder niet gehaald omdat er bij partijen twijfel ontstond over het voorstel. Dat betekende eerst dat ook kinderen die om medische redenen niet ingeënt kunnen worden, de deur mocht worden gewezen. Daarom is het wetsvoorstel nu op twee punten aangepast. Eerdergenoemde kinderen mogen niet worden geweigerd.

Ook zal de wet na twee jaar worden geëvalueerd. VVD, PVV, PvdA en Forum voor Democratie zouden naast D66 voor het wetsvoorstel stemmen. Dat geldt ook voor die partijen in de Eerste Kamer, schrijft RTL Nieuws.

Schuilen onder plu

Paul van Meenen is tevreden met de steun voor de wet. „Ik vind het nogal wat om ouders die hun kind niet willen vaccineren toch toe te laten op een kinderdagverblijf. Je wilt wel schuilen onder de paraplu, maar de paraplu niet zelf oplaten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.