In het nieuws

Ik rouw, dus ik leef: Ameline verloor beide ouders en schreef een boek

Ameline Ansu is wees, maar ze gruwelt van dat woord. Ik ben het dan wel, maar het klinkt zo... Ik weet niet, gewoon niet goed, niet van deze tijd.” / Bente Maria Hilkens

Foto van 'Iris Hermans'

3 FEB 2020

Ameline verloor beide ouders en schreef Van Harte Gecondoleerd, over rouwen zonder zwart randje. „Het hoeft allemaal niet zo zwaarmoedig.”

Haar glanzende zwarte krullen zitten strak bij elkaar vastgebonden in een lage staartknot, haar donkerbruine ogen knijpt ze tot spleetjes als ze nadenkt en als ze lacht, en dat doet Ameline Ansu allebei veel en vaak. Vanaf 3 februari is haar boek te koop. Haar missie: de dood en het rouwproces beter bespreekbaar maken.

Het past in de huidige tijdgeest, beaamt ze, misschien niet heel toevallig dus dat er net deze week ook een ander boek over rouw verschijnt: Je bent jong en je rouwt wat, geschreven door Lisanne van Sadelhoff. Later dit jaar verschijnen er nog meer, maar nee, de concurrentiegame is nu niet on, glimlacht de Rotterdamse. „Ik vind het alleen maar goed dat het onderwerp zo actueel is, we kunnen elkaar versterken.”

Pijnlijk

Om haar nek een ketting, van haar moeder. Om haar pols een fijn gouden armbandje. Ze strijkt even over de vier letters in sierletters erop gegraveerd. Papa. Op haar huid een M in eeuwige inkt, die voor moeder staat, en Marga, want zo heette ze. Ameline noemt de voornamen van haar ouders enkel in het voorwoord. Bewust gedaan, knikt ze. Om een bepaalde afstand te bewaren. „Het is niet mijn doel geweest een zwaar emotionele tranentrekker te schrijven.” En misschien juist daarom raakt haar boek zo, omdat het zonder overdreven franje en zo echt is geschreven - en het appelleert aan bepaalde gedachten slash angsten over de dood van jezelf of je naasten die bijna ieder mens heeft, of krijgt.

Op sommige momenten praat ze heel vrij en komt haar Rotterdamse accentje naar voren. Andere momenten wikt en weegt ze haar woorden zorgvuldig. „Ik wil gewoon niet met het wijzende vingertje wijzen. Ik snap ook zo goed waarom mensen soms reageren zoals ze doen.”

Zoals termen gebruiken als ‘er niet te lang in blijven hangen’ en woorden als ‘je mama’ of ‘moedertje’ omdat het zo lief klinkt. En absoluut goedbedoeld is, „maar ze hebben niet door dat het pijnlijk kan zijn.” Ook wil ze ervoor waken als cynisch over te komen, of zelfs verbitterd, maar alleen al een paar minuten in haar aanwezigheid waar een diepliggend optimisme vanaf straalt en je denkt aan allesbehalve dat. Dat ze veel lacht, betekent overigens niet dat er geen verdriet meer is. Haar ogen glinsteren tijdens het gesprek wanneer ze terugdenkt aan haar diploma-uitreiking zonder haar ouders, en de vooruitblik op haar boekpresentatie. Ook zonder ouders, „maar ik weet dat ze zo trots op me zouden zijn geweest.”

Ameline lacht graag, maar dat betekent niet dat er geen verdriet meer is. Haar ogen glinsteren tijdens het gesprek wanneer ze terugdenkt aan haar diploma-uitreiking zonder haar ouders, en de vooruitblik op haar boekpresentatie. Ook zonder ouders, „maar ik weet dat ze zo trots op me zouden zijn geweest.”  / Bente Maria Hilkens

Intens

In het boek deelt ze haar eigen ervaringen en die van twaalf anderen. Van Quintus bijvoorbeeld, wiens vader koos voor een eigen einde, en van Marleen. Haar moeder overleed heel plotseling, nadat ze te snel omhoog kwam tijdens het duiken. Gert-Jans beide ouders kwamen om tijdens een rondreis door Tanzania, nadat hun overvolle veerboot omsloeg. Stuk voor stuk verschillende verhalen en dito rouwprocessen, toch delen ze allemaal hetzelfde: het verlies van een ouder, of zelfs twee. Ze gruwelt trouwens van het woord ‘lotgenoten’, net zoals ‘wees’, „Ik ben het dan wel, maar het klinkt zo... Ik weet niet, gewoon niet goed, niet van deze tijd.” Ze kwam „schrikbarend gemakkelijk” aan hen via vrienden, want iedereen kent eigenlijk wel iemand zonder ouder(s). „Bij de een zat ik een uur, bij een ander bleef ik een hele avond. Allemaal intensieve gesprekken en na afloop was ik soms helemaal leeg, maar het gevoel dat niemand me dit meer afpakte, overheerste.” Intense interviews waar zowel werd gehuild als gelachen en meerdere ‘oh jaaa, dat heb ik ook!’-momenten.

Van harte gecondoleerd, haar boektitel, klinkt als een paradoxale uiting, maar toch is het goed Nederlands, weet ze. ‘Vanuit mijn hart condoleer ik...’ Ze heeft het dan ook iemand wel eens horen zeggen, „maar ik zou het toch willen afraden.” Rouwen zonder zwart randje, een van de taglines van het boek dat letterlijk een witte rand heeft, impliceert bijna dat er geen verdriet mag zijn, maar zo bedoelt ze het niet. Iedereen rouwt op z’n eigen manier, „Maar het lijkt alsof het hier in Nederland vanuit het calvinisme allemaal heel zwaarmoedig moet zijn. Natuurlijk is het heel pijnlijk en verdrietig en heb ik ook in de Appie liggen krijsen op de grond. Maar rouwen is meer dan dat.”

Tot de max ontdekken wat je familie en vrienden waard zijn bijvoorbeeld, maar ook het kunnen lachen op de meest heftige momenten. Er staan allemaal voorbeelden van in het boek, zoals de kist van Quintus’ vader die de dragers per ongeluk andersom hadden neergezet. Zijn moeder nam vervolgens eigenlijk afscheid van zijn voeten, wat tot een vrij absurd beeld leidde, op die zwarte dag. „Hij heeft het zijn moeder nooit durven opbiechten.” Na het eerste rouwen, begint de rest van het leven zonder ouder(s), want in de meest triviale situaties komt het naar boven. Tijdens het daten bijvoorbeeld. „Ik begin er liever niet meteen over, het hoeft niet meteen op de voorgrond te zijn.” Al is het bespreekbaar maken wel van belang, zoals op je werk. „Geef richting aan wat je fijn vindt. Stuur voordat je weer aan de slag gaat een mail aan je collega’s, al dan niet via je leidinggevende en laat ze weten of je er wel of niet over wil praten. Zij weten natuurlijk ook niet wat jij prettig vindt, het kan anders zo ongemakkelijk worden.” Het is niet zo dat ze dagelijks met prangende vragen zit die ze nog aan haar ouders had willen stellen, al zijn er wel eens van die kleine dingen, futiliteiten voor vele anderen, die oppoppen. Zo herinnerde ze zich niet meer het huisnummer van het huis waar haar moeder heel vroeger woonde. Totdat ze op een goede dag aan het opruimen was en ze haar geboortekaartje uit een doos toverde, met het adres erop. Nummer 124, „vergeet ik nóóit meer!”

Lientje

Ameline, vernoemd naar haar oma, werd door haar moeder liefkozend Lientje genoemd. „Kijk nou naar me, Lientje. Wat heb ik nou nog om voor te leven?” Een van haar moeders laatste zinnen, die ook in het boek staat. Nee, er is niemand die haar ooit nog zo mag noemen, schudt ze gedecideerd haar hoofd. Behalve dan haar tante, de zus van haar moeder, „het doet me dan aan mijn moeder denken.” Het gaat nu heel goed met haar, „daar heb ik ook hard voor gewerkt.” Want niet alleen verloor ze het afgelopen decennium haar ouders, ook kampte ze met een flinke burn-out en leed ze aan een depressie. Er waren momenten dat ze haar bed niet uit wilde en haar telefoon nog niet eens kon optillen. Zwarte dagen, nog zwartere nachten.

Dankzij professionele hulp, de onvoorwaardelijke liefde en continue aandacht van de mensen om haar heen, waaronder haar beste vriendinnen aan wie ze het boek heeft opgedragen, en haar eigen innerlijke kracht, is ze wie en waar ze nu is. Iemand noemde haar onlangs een zondagskind. Ze moest even nadenken wat ze daar eigenlijk van vond, „Ik voel me nou niet echt een geluksvogel, maar vond het toch wel fijn dat iemand anders mij dus wel zo zag.” Ze lacht haar stralende lach weer, wrijft even onbewust over haar M aan de onderkant van haar pols. „Dan geloof ik toch wel dat ik het goed doe.”

Over Ameline

Ameline Ansu (32) studeerde Journalistiek en Sociologie & Politicologie. Op haar 23ste overleed haar moeder na een lange ziekteperiode. „Ik heb altijd geweten dat mijn moeder nooit oud zou worden.” Haar vader woonde in Sierra Leone en stierf in zijn slaap, tijdens de ebola-uitbraak. „In mijn eentje daar naartoe vliegen voor zijn begrafenis, tegen het advies van de huisarts in en zonder dat er een vaccin bestond, is tot op de dag van vandaag het dapperste wat ik ooit heb gedaan.” Ameline werkt op verschillende plekken binnen de Rijksoverheid en woont in Rotterdam. Ze had haar zinnen op een appartementencomplex in Delfshaven gezet en deed 130 briefjes in de brievenbussen. „Als een echte dochter van m’n moeder, het werkte. Nu woon ik op de bovenste etage en kan ik Den Haag zelfs zien.”

Tips

In Van Harte Gecondoleerd staan behalve de verhalen van mensen die een ouder/ouders hebben verloren, ook een heleboel tips, voor zowel nabestaanden als omstanders en die zowel praktisch als prettig zijn kunnen zijn, tijdens de laatste dagen, het moment zelf, de uitvaart en de tijd erna. Wanneer de rouw begint. Hieronder een kleine greep.

*Vind je het moeilijk om vragen te stellen aan dierbare die stervende is? Verpak dat dan in een activiteit. Door bijvoorbeeld samen een favoriet recept samen te maken en stel tijdens het koken nonchalant een vraag.

*Voor omstanders: Zet de sterfdatum als blijvende reminder in je telefoon en stuur op die dag een berichtje met dat je aan diegene denkt. Ook tien jaar na dato.

*Zit je zieke ouder ook aan de gore koolhydraatdrankjes? Gebruik ze als pannenkoekenbeslag, of als basis voor (ijs)koude smoothies met banaan en sinaasappelsap.

*Mocht de steun niet vanzelf komen, schroom dan niet om om hulp te vragen. Te moeilijk? Spreek dan een code woord af. Bijvoorbeeld: ik heb zin in pizza. Dan weet je vriend(in) genoeg"

*Laat de herdenking opnemen op audio, film of foto’s. Misschien doe je er nooit wat mee, maar het is fijn om te weten dat het er is, mocht je er wel behoefte aan hebben. Bijvoorbeeld om een nieuwe partner ooit te kunnen laten zien hoe de dag was.

Van Harte Gecondoleerd (uitgeverij Spectrum) is nu te koop. Op 18 februari is in De Balie in Amsterdam 'Van Harte gecondoleerd', een avond waar rouw centraal staat, door onder andere Ameline Ansu. 


Minister Blok naar Midden-Oosten voor overleg spanningen

Minister Blok naar Midden-Oosten voor overleg spanningen

Minister Blok naar Midden-Oosten voor overleg spanningen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 MIN

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) bezoekt deze week verschillende landen rondom de Perzische golf. Dit om te praten over de spanning in het gebied.  De minister gaat ook langs op het Nederlandse marineschip Zr. Ms. De Ruyter, die in de Straat van Hormuz meedoet aan een Europese missie onder leiding van Frankrijk.

Blok gaat naar Saudi-Arabië, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten. Die eerste twee landen zijn rivalen in de regio, en de spanningen in het gebied zijn iets wat Blok met zijn Saudische collega wil bespreken. Ook de mensenrechten in het land staan op de agenda.

In Iran wil Blok onder meer praten over het atoomakkoord met dat land. "Nederland is kritisch op Iran, maar we zoeken samenwerking waar mogelijk", aldus Blok. "Alleen door in gesprek te blijven, kunnen we onze zorgen adresseren."


Vervolg rechtszaak omstreden motorbende Caloh Wagoh

Vervolg rechtszaak omstreden motorbende Caloh Wagoh

Rechtbanktekening gemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak tegen kopstukken van motorclub Caloh Wagoh. De motorclub wordt ook wel de moordmakelaar van de gearresteerde topcrimineel Ridouan Taghi genoemd. Voor vlnr: Radjesh S., Moriën J., Greg R., Willem B. en Howard K. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

37 MIN

In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol vinden woensdag en donderdag voorbereidende zittingen plaats in het liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh. Woensdag worden acht verdachten voor de rechtbank verwacht, onder wie hoofdverdachte Delano R. (49) en prominent clublid Greg R. (71). Volgens justitie nam de motorclub opdrachten voor liquidaties aan en stuurde R. die moordcommando's aan voor de uitvoering.

Donderdag buigt de rechtbank zich over de voortgang van het strafrechtelijk onderzoek tegen nog eens zes verdachten. De megazaak is aangebracht bij de rechtbank Midden-Nederland.

Ridouan Taghi zou meermalen gebruik hebben gemaakt van de gewelddadige dienstverlening van R. en de zijnen. Taghi werd in december opgepakt in Dubai, nadat hij jarenlang voortvluchtig was geweest. Hij is geen verdachte in de Caloh Wagoh-zaak (het zogeheten onderzoek Eris), omdat hij al terechtstaat in het minstens zo omvangrijke liquidatieproces Marengo. Sinds de keiharde contouren van Marengo en Eris zich hebben afgetekend, geldt Taghi als de schrik van de Nederlandse onderwereld. Hij verschijnt op 6 maart voor het eerst voor de rechter.


De boeren zijn terug: Via A12 Den Haag binnen

De boeren zijn terug: Via A12 Den Haag binnen

De boeren zijn terug: Via A12 Den Haag binnen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Ondanks een oproep om niet met tractoren over de snelwegen te rijden heeft in ieder geval een groep van circa vijftien boeren woensdagmorgen vroeg met trekkers op de A12 gereden. Op een van de tractoren hing een groot bord met de tekst: 'Het is oorlog' en daar onder was de tekst 'never give up' te lezen.

Bij Den Haag reden er tractoren op het laatste stukje van de snelweg naar de stad. De boeren moeten volgens de politie over B-wegen naar Den Haag waar woensdag een grote actie is tegen het stikstofbeleid van de overheid. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft de boeren opgeroepen zich hier aan te houden.

De Haagse politie was woensdagochtend vroeg niet direct bereikbaar voor commentaar. Wel laat de politie via Twitter weten al vroeg op diverse locaties in Den Haag aanwezig te zijn om het boerenprotest in goede banen te leiden. "We zijn aanwezig voor een veilig en ordelijk verloop van de demonstratie."


Voor altijd de bus gemist door 'dikke buslijnen'

Anouck Bruijns op de plaats waar de bushalte was

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Steeds meer dorps- en wijkbushaltes verdwijnen door 'dikke buslijnen'. OV Ombudsman bezorgd, bewoner Anouck baalt en is Vervoersarmoede Openbaar Vervoer op Facebook gestart. 

Stel je voor dat je met een rollator loopt en je altijd met de bus naar je vriendin/de bridgeclub/het ziekenhuis kon, omdat de bushalte vlakbij was. Of dat het om je oma gaat. En stel je nu eens voor dat die halte er ineens niet meer zou zijn. „Er is een grote kans dat bepaalde bevolkingsgroepen steeds meer geïsoleerd raken, omdat ze niet meer met het ov kunnen reizen.” Ja, OV Ombudsman Bram Hansma maakt zich zorgen, nu ook het afgelopen kwartaal weer vele klachten bij hem binnenkwamen over het verdwijnen van haltes.

Dikke buslijnen


Imanuelle Grives stortte in door nieuws over haar arrestatie

Imanuelle Grives stortte in door nieuws over haar arrestatie

De actrice verklaarde aanvankelijk tegenover de politie dat ze zich voorbereidde op een rol. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Imanuelle Grives, die vorig jaar op festival Tomorrowland in België werd gearresteerd voor drugshandel, stortte naar eigen zeggen in toen ze van haar Belgische advocaat hoorde dat haar arrestatie groot nieuws was in de media.

Aan de Volkskrant vertelt ze: „Met die mogelijkheid had ik niet eens rekening gehouden. Ik dacht: daar ben ik niet bekend genoeg voor, wie is er nu in mij geïnteresseerd? Dat had ik mooi mis. Het was wereldnieuws, tot in Amerika aan toe. Ik dacht: Ima, dat heb je mooi voor elkaar, idioot die je bent."

Film Suriname


Bescherm de privacy van slachtoffers

Bescherm de privacy van slachtoffers

Bescherm de privacy van slachtoffers / Slachtofferhulp Nederland

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Een zwart balkje of het gebruik van slechts de eerste letter van de achternaam. De identiteit van verdachten wordt in Nederland goed beschermd. Maar hoe zit het met de slachtoffers? 

Deze week start de campagne Het Witte Balkje van Slachtofferhulp Nederland om privacy van slachtoffers te beschermen. De organisatie meldt namelijk dat, ondanks allerlei regels, de identiteitsbescherming van slachtoffers niet is wat het moet zijn.

Zo zou volgens Slachtofferhulp een verdachte makkelijk toegang krijgen tot persoonlijke gegevens in het dossier. Jeffrey (27) deed een aantal maanden terug aangifte van een vechtincident in een café in Amsterdam. „Ik was onterecht geslagen en had daar behoorlijke lichamelijke en materiële schade aan overgehouden.” Een paar weken na de aangifte stonden er vier jongens dreigend voor zijn deur. „Waarschijnlijk hebben ze mijn naam en adres uit de aangifte kunnen halen. Daardoor werd het voor hen makkelijk om ‘wraak’ te nemen.”


Almere redder in woningnood
Likeability of3

Almere redder in woningnood

25.000 nieuwe Almeerse huizen moeten woningnood oplossing / GooG

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Een braakliggend veld in de Almeerse polder. Het enige wat er te zien is, zijn een tiental windmolens. Deze plek, Almere Pampus, moet volgens CDA en D66 dé oplossing worden voor de woningnood in Nederland. Het plan wordt positief ontvangen. 

Dinsdag gaven de twee partijen aan 25.000 nieuwe huizen te willen bouwen in de stad. Er liggen al lange tijd plannen voor een nieuwe woonwijk in het westen van Almere. Er zou eigenlijk pas in 2025 naar de plannen gekeken worden, maar CDA en D66 roepen het kabinet op om dit jaar al een beslissing over te nemen.

Yuppenpraat


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Keurmerk voor tourmanagers, ‘bizar wat er soms gebeurt’

Keurmerk voor tourmanagers, ‘bizar wat er soms gebeurt’

„Een heel groot deel van tourmanagement gaat over veiligheid." Afbeelding ter illustratie. /Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Om tourmanager van een band of artiest te worden, heb je geen diploma nodig. Omdat dat soms gevaarlijk kan zijn, is er nu een keurmerk.

Artiesten van A naar B brengen, checken of het eten in orde is, de techniek nalopen en zorgen dat iedereen in het gareel blijft, zijn onderdeel van het takenpakket van een tourmanager. Klinkt in eerste instantie niet als iets heel lastigs, toch komt er meer bij kijken.

„Dan sta je als nieuwbakken tourmanager daar op een vliegveld met tien man en heel veel instrumenten en andere dure spullen. Ik vroeg me toen echt wel even af of ik alles in huis had om de veiligheid te waarborgen”, zegt Anna Oosterling, voormalig tourmanager van onder andere Typhoon, Chef’Special en Dotan. „Een heel groot deel van tourmanagement gaat over veiligheid. Het is goed om te zien dat steeds meer muziekindustrieopleidingen daar aandacht aan besteden.”


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

17 FEB 2020

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Keert de loting in het hoger onderwijs weer terug?

Keert de loting in het hoger onderwijs weer terug?

De decentrale selectie zou tot prestatiedruk en kansenongelijkheid leiden. / ANP 

Foto van 'Demi Schoenmakers'

GISTEREN

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer wil dat onderwijsinstellingen weer de mogelijkheid krijgen studenten in te loten. Volgens Kamerleden leidt de decentrale selectie tot prestatiedruk en kansenongelijkheid. 

De lotingsprocedure werd drie jaar geleden afgeschaft, omdat studenten beter geselecteerd zouden kunnen worden op basis van hun onderwijsprestaties en motivatie. Maar nu blijkt dat de decentrale selectie juist voor prestatiedruk en kansenongelijkheid zorgen. Scholieren proberen namelijk op verschillende manieren hun kans om toegelaten te worden te vergroten. Ze volgen dure cursussen om hun selectiekansen te vergroten, maar dat bekent dat scholieren met lagere economische positie minder kans hebben toegelaten te worden. Daarom wil minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (D66) dat het systeem van loting terugkeert bij numerus fixus-studies. Ze is anders bang dat universiteiten straks alleen nog toegankelijk zijn voor de elite.

Een grote meerderheid van de Tweede Kamer gaat akkoord met dit plan en stemde gisteren voor de motie van D66 en CDA die loting weer mogelijk maakt in het hoger onderwijs. Van Engelshoven gaat gelijk met de aangenomen motie aan de slag. Ze noemt de opheffing van het verbod op loten een belangrijke stap om de kansenongelijkheid in het hoger onderwijs aan te pakken.


Likeability of5

Celstraf voor vader en zoon die papegaaien verfden

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Justitie heeft een jaar celstraf geeist tegen een man die de snavels en veren van tientallen papegaaien verfde. Zijn vader krijgt een werkstraf voor het medeplegen. 

Door het verven zouden de papegaaien op andere soorten, bijvoorbeeld de groenvleugelara lijken. Het duo zou meer dan vijftig jaar ervaring hebben in de vogelhandel.

Valse documenten


likedislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Voetbaltrainer Ron Jans weg bij FC Cincinnati

Voetbaltrainer Ron Jans weg bij FC Cincinnati

De trainer nam die beslissing nadat hij was beschuldigd van racisme. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Voetbaltrainer Ron Jans heeft de Amerikaanse club FC Cincinatti per direct verlaten. Jans nam maandagavond ontslag, zo werd dinsdag duidelijk, na de ophef die was ontstaan nadat hij het racistische woord 'nigger' had meegezongen met een rapnummer.

Het 'n-woord' is extreem beladen in de Verenigde Staten. Maar de 61-jarige trainer achtte zich absoluut niet schuldig aan racisme en zei eerder niet te vrezen voor zijn baan. In afwachting van verder onderzoek besloot Jans aanvankelijk zijn taken neer te leggen. Hij heeft nu ontslag genomen, meldt Cincinnati.

Beste oplossing


De 5 leukste adoptiedieren

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Bij adoptiedieren denk je waarschijnlijk aan honden, konijnen en katten. Maar een lammetje? Vanaf zaterdag kan het bij de Rhedense schaapskudde. 

Niet echt overigens: de jonge schapen blijven veilig bij de kudde. Wel kun je ze een naam geven. Het gaat om een initiatief van Natuurmonumenten, waarbij aandacht wordt gevraagd voor het belang van schaapskuddes. En er zijn nog veel meer leuke dieren die je kunt adopteren. Metro somt ze voor je op.

Alpaca Arie


Dit zijn de 10 populairste uitvaartnummers

Dit zijn de 10 populairste uitvaartnummers

Claudia de Breij. | Foto: ANP / Marco de Swart

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

De drie meest gedraaide liedjes bij uitvaarten in 2019, zijn dezelfde populaire songs als die van een jaar eerder.

Het aloude Ave Maria (in diverse uitvoeringen) is weer op nummer 1 beland in die Uitvaartmuziek Top 10, opgetekend door uitvaartverzorger Monuta. Ook Andrea Bocelli & Sarah Brightman met Time To Say Goodbye (op 2) en Claudia de Breij met Mag Ik Dan Bij Jou (op 3) blijven onverminderd populair bij het afscheid van een dierbare.

Jarenlang werd Waarheen Waarvoor van Mieke Telkamp het meest gedraaid tijdens begrafenissen en crematies. Vorig jaar stond het lied nog op nummer 9, nu is het uit de Top 10 verdwenen.


OV-Ombudsman: 'Dorpen slechter bereikbaar door verdwijnen buslijnen'
Likeability of3

OV-Ombudsman: 'Dorpen slechter bereikbaar door verdwijnen buslijnen'

Met het openbaar vervoer naar dorpen en sommige woonwijken van steden wordt steeds lastiger. / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Met het openbaar vervoer naar dorpen en sommige woonwijken van steden wordt steeds lastiger, dat zegt ov-ombudsman Bram Hansma. De reden hiervoor is het verdwijnen van minder goed bezette buslijnen. 

Doordat er meer wordt geïnvesteerd in ov-verbindingen met hogere frequenties en duurdere bussen, worden andere haltes soms afgestoten. Hierdoor moeten reizigers verder lopen van en naar een bushalte. Mensen zonder eigen vervoer, ouderen en mensen slecht ter been zijn kunnen daarom volgens de ombudsman in de problemen komen.

Vorig jaar werden er bushaltes geschrapt in onder andere in de Utrechtse wijk Schaakwijk, in De Bilt (Utrecht) en in Sint Willebrord (Noord-Brabant).


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Almere moet oplossing worden voor woningnood
Likeability of3

Almere moet oplossing worden voor woningnood

Als het aan CDA en D66 ligt komen er 30.000 nieuwe huizen in de stad / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Een nieuwe megawijk met 25.000 tot 30.000 huizen in Almere moet een oplossing bieden voor het woningtekort in Nederland. Althans dat is het plan van coalitiepartijen CDA en D66. De nieuwe wijk zou de naam 'Almere Pampus' moeten krijgen. 

Er liggen al lange tijd plannen voor een nieuwe woonwijk in het westen van Almere. Het gebied ligt nu braak. Op een paar windmolens na, is het een groot grasveld. Er zou eigenlijk pas in 2025 naar de plannen gekeken worden maar CDA en D66 roepen het kabinet op om dit jaar al een beslissing te nemen.

Het kabinet wil de komende jaren 300.000 extra huizen bouwen in Nederland om het woningtekort te verhelpen.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Wit balkje': Betere bescherming privacy van slachtoffers

'Wit balkje': betere bescherming privacy van slachtoffers

'Wit balkje': Betere bescherming privacy van slachtoffers / Unsplash

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Een zwart balkje voor de ogen of slechts het gebruik van de eerste letter van de achternaam. De privacy van daders wordt vaak goed beschermd. Slachtoffers krijgen deze identiteitsbescherming helaas niet altijd. 

Daarom start Slachtofferhulp Nederland deze week met de campagne Het Witte Balkje. De organisatie meldt dat de privacy van slachtoffers, ondanks allerlei regels, nog vaak slecht beschermd wordt.

Aanbevelingen


Oscarwinnaar Parasite breekt records

Op de filmlocaties is een ware hype ontstaan. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Hoera voor Parasite! De film heeft wereldwijd meer dan 200 miljoen dollar opgebracht. 

Niet gek voor een titel die al vier Oscars won - naast onder meer een Gouden Palm, een Golden Globe en de publieksprijs van het IFFR (Rotterdam). Toch is het een zeldzaamheid dat een film uit Azië zulke cijfers haalt. Het Britse Screendaily meldde het tot nu toe opgebrachte bedrag.

130 filmzalen


Likeability of6

Kinderopvang mag niet-gevaccineerd kind afwijzen

De meerderheid van de Tweede Kamer is alsnog voor het initiatiefwetsvoorstel van D66. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Kinderen die niet zijn gevaccineerd kunnen door kinderdagverblijven toch geweigerd worden in de toekomst. De meerderheid van de Tweede Kamer is alsnog voor het initiatiefwetsvoorstel van D66. 

Een blije Paul van Meenen (D66): „Dit is van groot belang voor kinderen en ouders die zo een geïnformeerde keus kunnen maken.”

Niet ingeënt


love
user_04ee10540af8976d413eb5033b537e3038f82f57_avataruser_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar