Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 15 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Waar sollicitanten zich aan storen tijdens een sollicitatiegesprek

De arbeidsmarkt is krap. Veel sectoren kunnen moeilijk aan gekwalificeerd personeel komen. Je zou dus denken dat organisaties er alles aan doen om een goede indruk achter te laten bij de sollicitanten. Niets is echter minder waar. 

Uit onderzoek van Intelligence Group blijkt er tijdens een sollicitatiegesprek nog van alles mis te gaan. Ruim 3000 kandidaten van verschillende opleidingsniveaus werden ondervraagd. Alle niveaus hadden in ieder geval gemeen dat zij een gehaast gesprek en een gebrek aan interesse van de gesprekspartner niet kunnen waarderen.

Opvallende verschillen

Verder is er een aantal opvallende verschillen. Zo ergeren vmbo’ers zich meer dan gemiddeld aan ongepast taalgebruik en storen zij zich juist minder vaak dan gemiddeld aan een slechte voorbereiding van de gesprekspartner. Dat laatste geldt in mindere mate ook voor mbo’ers.

Mbo’ers storen zich daarentegen wel meer dan gemiddeld aan het te laat arriveren van de gesprekspartner en het vaak onderbroken worden tijdens het praten.

Bij hbo’ers en vwo’ers leidt een slechte voorbereiding van de gesprekspartner tot bovengemiddelde ergernis. Voor wo’ers geldt dat zij zich ook bovenmatig storen aan onduidelijkheid over het vervolg van de sollicitatieprocedure. Het te laat arriveren van de gesprekspartner is iets waar hbo’ers en wo’ers zich duidelijk minder aan storen.

Mannen en vrouwen

Ook is er met betrekking tot geslacht een verschil in ergernissen zichtbaar. Zo storen vrouwen zich bovenmatig aan ongepast taalgebruik, terwijl mannen zich meer dan gemiddeld storen aan een gesprekspartner die indruk probeert te maken.

Vrouwen storen zich ook meer dan mannen aan een gebrek aan interesse van de gesprekspartner, het vaak onderbroken worden tijdens het praten, onduidelijkheid over het vervolg van de procedure en het vermijden van oogcontact.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.