Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Toch internationale noodsituatie om coronavirus?

Bijna 8000 besmettingen en meer dan 170 mensen die aan het coronavirus overleden zijn. Een speciaal comité van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt donderdag bijeen om te besluiten of er tóch een internationale noodsituatie moet worden uitgeroepen.

Vorige week vond de WHO het nog te vroeg om conclusies te trekken over de ernst van de uitbraak van het virus. Om een uitbraak te bestempelen als een internationale bedreiging voor de volksgezondheid moet er meer bekend zijn, liet een woordvoerder weten.

Er wordt donderdag vergaderd of het virus de zogeheten PHEIC-status krijgt. Dat is een Engelse afkorting voor Internationale Noodsituatie in de Publieke Gezondheid. Het zou de zesde keer sinds 2009 zijn dat deze status aan een gezondheidsgerelateerde noodsituatie wordt toegekend.

Overleden

Ondertussen blijft het aantal besmettingen gestaag oplopen, tot 7711 mensen op dit moment. In bijna twintig landen zijn gevallen geconstateerd, maar vooralsnog zijn alleen mensen in het midden van China door het coronavirus overleden. Het aantal doden staat momenteel op 170. Van ruim 12.000 mensen wordt geschat dat ze het virus bij zich dragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.