Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 jan 2020

Schiphol wil snel duidelijkheid over groei luchtvaartsector

Schiphol-topman Dick Benschop roept het kabinet op snel duidelijkheid te bieden over eventuele groei voor de luchtvaartsector. „Geef perspectief, dan gaan we samen aan de slag met minder hinder en meer duurzaamheid", zei hij tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op de luchthaven.

Volgens de president-directeur wordt 2020 een cruciaal jaar. „De tijd dringt, er staat veel op het spel en de urgentie is hoog."

Belofte waarmaken

Benschop wil dat de regeringscoalitie de belofte uit het regeerakkoord waarmaakt. „Leg de verbinding met de middengroepen in de samenleving en verwar de flanken niet met de meerderheid." Volgens hem toont onderzoek aan dat gecontroleerde groei onder voorwaarden steun krijgt van ruim twee op de drie Nederlanders.

Volgens geldende afspraken mag Schiphol tot 2021 niet verder groeien met het aantal vliegbewegingen, nu maximaal 500.000 per jaar. Benschop zei eerder dat Schiphol op een gematigde manier wil doorgroeien. Het kabinet moet daar binnenkort over beslissen.

Inzetten op duurzaamheid

De luchthaven moet inzetten op duurzaamheid, zei Benschop. „Voor de luchtvaart geldt dat meer van hetzelfde niet gaat. Voor de milieubeweging geldt dat minder van hetzelfde niet de ambitie zou moeten zijn. Het gaat om anders, duurzaam vliegen." De topman doelt onder meer op schonere, stillere en zuinigere vliegtuigen en duurzame brandstoffen. Schiphol, Eindhoven, Rotterdam en Lelystad willen dit decennium volgens Benschop uitstootvrij worden.

„Dit kan alleen lukken als innovatie, investeringen en beleid elkaar versterken", aldus de president-directeur. "Dat is nu nog niet het geval." Hij hoopt dat er snel een Europese aanpak komt die een internationale verplichting oplegt tot bijmenging van duurzame brandstoffen, de zogenoemde Green Deal van de Europese Commissie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Schiphol wil snel duidelijkheid over groei luchtvaartsector
Sluiten