Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 15 jan 2020 / 14:54 uur

Russische premier Medvedev kondigt plots vertrek regering aan

De Russische premier Dmitri Medvedev heeft het aftreden van zijn regering aangekondigd. President Vladimir Poetin zal een nieuwe regering samenstellen, zo verklaarde de eerste minister.

Hij maakte meteen zijn nieuwe baan bekend. Hij wordt tweede man van de Russische nationale veiligheidsraad. Poetin verklaarde dat de huidige regering aan zal blijven tot er een nieuwe is samengesteld.

Grondwettelijke veranderingen

De aankondiging van Medvedev kwam woensdag kort nadat Poetin zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement had gehouden en aankondigde grondwettelijke veranderingen te willen doorvoeren. Medvedev wil met zijn onverwachte vertrek Poetin alle ruimte geven. Als mogelijke opvolgers worden de burgemeester van Moskou Sergej Sobianin en de ministers Dmitri Oresjkin en Aleksander Novak genoemd.

Medvedev vormt al jaren een regerend duo met Poetin. Tussen 2008 en 2012 was hij president met Poetin als premier. In 2012 wisselden de twee stuivertje en werd Medvedev premier onder president Poetin.

Presidentieel systeem

De Russische president Vladimir Poetin wil het parlement de macht geven om de Russische premier te kiezen, maar het „sterke presidentiële systeem" van Rusland wil hij behouden.

Poetin zei dat woensdag tijdens zijn jaarlijkse toespraak tot het parlement. Zijn opmerkingen komen nu waarnemers zoeken naar manieren waarop hij het politieke systeem zou kunnen hervormen nog vóór 2024. Dan eindigt zijn huidige presidentiële termijn en de grondwet eist dat hij dan vertrekt.

Reageer op artikel:
Russische premier Medvedev kondigt plots vertrek regering aan
Sluiten