Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Ondanks ‘ongunstige voortekenen’ viel het wel mee in Den Haag

Er werd gevreesd voor grote incidenten in Den Haag, maar het is allemaal met een sisser afgelopen. Waarnemend burgemeester is trots op inwoners.

De hulpdiensten in Den Haag hebben een erg drukke oudejaarsnacht achter de rug, maar die verliep volgens de gemeente zonder grote incidenten. De brandweer is in Den Haag 608 keer uitgerukt. Volgens de voorlopige cijfers zijn er 33 autobranden geweest. Dat zijn er vijf meer dan vorig jaar.

De politie registreerde voor de stad Den Haag 44 aanhoudingen en 178 meldingen over onder meer vuurwerkoverlast, vandalisme, vernieling en mishandeling.

Onrustige weken

De gemeente Den Haag wijst erop dat de voortekenen niet gunstig waren. De afgelopen weken was het onrustig in met name Scheveningen, Duindorp en Laak. Vooral jongeren richtten vernielingen aan, staken vuurwerkbommen af en zochten de confrontatie met de politie. De onrust had hoogstwaarschijnlijk te maken met het besluit van de gemeente Den Haag om geen vergunningen te geven voor de jaarlijkse vreugdevuren op de stranden van Duindorp en Scheveningen.

„Dit heeft er zeker aan bijgedragen dat er door alle hulpdiensten, het Openbaar Ministerie en alle onderdelen van de gemeente al in een vroeg stadium nauw is samengewerkt om er alles aan te doen waardoor de jaarwisseling dit jaar veilig en feestelijk kon verlopen", stelt de gemeente.

Waarnemend burgemeester Johan Remkes is ‘trots’ op de inwoners van Den Haag en de professionals en vrijwilligers die hebben geholpen om de jaarwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen. „Daarbij kunnen we de ogen niet sluiten voor het feit dat er ook dit jaar weer een ongekend beslag gelegd is op de totale capaciteit van zowel de politie als brandweer alsook de schoonmaakdiensten in onze regio om wat toch een feestje is in goede banen te leiden", zei Remkes. „Dat daarbij in een aantal gevallen sprake is geweest van geweld en bedreiging richting hulpverleners en vertegenwoordigers van de media, is onacceptabel."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.